Αποζημίωση αγροτών Νομού Ηρακλείου για την σημαντική οικονομική ζημία που υπέστησαν λόγω της απεργίας των οδηγών φορτηγών Δημόσιας Χρήσης

Αριθμός πρωτ: 12458
Ημερομηνία κατάθεσης: 20/5/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Αποζημίωση αγροτών Νομού Ηρακλείου για την σημαντική οικονομική ζημία που υπέστησαν λόγω της απεργίας των οδηγών φορτηγών Δημόσιας Χρήσης.

Οικονομική ζημία που υπερβαίνει τα 5 εκατομμύρια ευρώ υπέστησαν οι παραγωγοί θερμοκηπιακών προϊόντων του Νομού Ηρακλείου εξαιτίας της δεκαήμερης απεργίας των οδηγών φορτηγών αυτοκινήτων Δημόσιας Χρήσης.
Γι’ αυτό το λόγο, οι αγροτικοί φορείς της Μεσαράς είναι αποφασισμένοι να προβούν στη διεκδίκηση αποζημιώσεων από το κράτος, το ύψος των οποίων θα προκύψει από τον συνυπολογισμό, αφενός, των ποσοτήτων των προϊόντων που πετάχτηκαν, αφού λόγω της απεργίας δεν μπορούσαν να μεταφερθούν, και αφετέρου, της απώλειας εισοδήματος από την πτώση των τιμών.
Επειδή, όπως επισημαίνουν οι αγρότες, σε ορισμένα προϊόντα, όπως π.χ. τα αγγούρια, τα προϊόντα που πετάχτηκαν αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 25% με 30% της παραγωγής, ενώ σε όλα τα προϊόντα υπήρξε μείωση τιμών για τον παραγωγό μέχρι και 60%.
Επειδή οι παραγωγοί θερμοκηπιακών προϊόντων καταγγέλλουν, για μία ακόμη φορά, την αισχροκέρδεια των μεσαζόντων, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι τις απεργιακές κινητοποιήσεις των οδηγών φορτηγών Δ.Χ., κερδοσκόπησαν σε βάρος των καταναλωτών, καθώς πωλούσαν σε τιμές πολλαπλάσιες από την τιμή που αγόραζαν από τους παραγωγούς, εντείνοντας το πρόβλημα της ακρίβειας.
Επειδή ήδη από τις πρώτες μέρες της απεργίας είχα επισημάνει σε σχετική Ερώτησή μου, 12036/13-5-08 την ανάγκη καταγραφής των προϊόντων που οδηγούνται σε καταστροφή με σκοπό την αποζημίωση,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Αν προτίθεται να προβεί στην αποζημίωση των παραγωγών θερμοκηπιακών προϊόντων του Νομού Ηρακλείου για την οικονομική ζημία που υπέστησαν εξαιτίας της απεργίας των οδηγών φορτηγών αυτοκινήτων Δημόσιας Χρήσης, η οποία υπερβαίνει τα 5 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης