Αποζημίωση καλλιεργειών θερμοκηπίων Τυμπακίου λόγω καύσωνα

Αριθμός πρωτ: 9946
Ημερομηνία κατάθεσης: 29/6/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Αποζημίωση καλλιεργειών θερμοκηπίων Τυμπακίου λόγω καύσωνα.

Την αγανάκτηση των αγροτών του Τυμπακίου προκαλεί η άρνηση του ΕΛΓΑ να αποζημιώσει τις καλλιέργειες των θερμοκηπίων τους, οι οποίες επλήγησαν από τον καύσωνα που επικράτησε το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου, καθώς τα θεωρεί ελεγχόμενους χώρους.
Σύμφωνα με τους αγρότες της περιοχής είναι μεγάλες οι καταστροφές και στις καλλιέργειες των θερμοκηπίων, παρ’ όλες τις προσπάθειες των παραγωγών να περιορίσουν τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν στο εσωτερικό τους.
Ως γνωστόν, ο κανονισμός του ΕΛΓΑ προβλέπει την ασφάλιση των θερμοκηπιακών καλλιεργειών μόνο από τις 15 Νοεμβρίου μέχρι τις 30 Ιουνίου, γεγονός που δίνει ένα ακόμη άλλοθι στη διοίκηση ΕΛΓΑ να μην αποζημιώσει τις εκτεταμένες ζημιές στα θερμοκήπια του Τυμπακίου, με το σκεπτικό ότι οι καλλιέργειες ήταν στο τελικό στάδιο.
Επειδή οι αγρότες δεν είναι δυνατόν να πληρώνουν ασφάλιστρα για το χρόνο που δεν καλύπτονται ασφαλιστικά και συγκεκριμένα από τις 30/6/07 και μετά, που η παραγωγή εξακολουθεί να υπάρχει.
Επειδή οι αγρότες του Νομού Ηρακλείου διαμαρτύρονται για τις κατ’ εξαίρεση αποζημιώσεις παραγωγών σε άλλες περιοχές της χώρας, ενώ οι ίδιοι με διάφορες προφάσεις της Διοίκησης του ΕΛΓΑ επανειλημμένως αποκλείονται από αυτές.
Επειδή οι αγρότες είναι αποφασισμένοι να προβούν σε δυναμικές κινητοποιήσεις αν δεν αποζημιωθούν,
ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:

1) Εάν προτίθεται να δώσει εντολή στον ΕΛΓΑ για άμεση και δίκαιη αποζημίωση των θερμοκηπιακών καλλιεργειών του Τυμπακίου, οι οποίες επλήγησαν από τον καύσωνα του Ιουνίου.
2) Εάν προτίθεται να δώσει εντολή για την εξαίρεση καταβολής εισφορών για το διάστημα που ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει την παραγωγή, αν και υπάρχει.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης