Αποζημίωση ξενοδοχειακών επιχειρήσεων της Κρήτης λόγω πτώχευσης βρετανικής ταξιδιωτικής εταιρείας

Αριθμός πρωτ: 8681
Ημερομηνία κατάθεσης: 22/10/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΘΕΜΑ: Αποζημίωση ξενοδοχειακών επιχειρήσεων της Κρήτης λόγω πτώχευσης βρετανικής ταξιδιωτικής εταιρείας.

Στην απάντηση της 5190/15-9-2008 Ερώτησής μου σχετικά με την οικονομική κατάρρευση του τουριστικού οργανισμού XL, αναφέρεται οτι ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού προβάινει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να μην δημιουργηθούν προβλήματα στη διαμονή και την ομαλή επιστροφή των τουριστών που ταξίδεψαν μέσω του βρετανικού ταξιδιωτικού οργανισμού XL, ο οποίος κήρυξε πτώχευση πρόσφατα.
Όμως δεν γίνεται καμία αναφορά στην αποζημίωση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων για τα χρέη των απερχόμενων τουριστών και τα δεδουλευμένα προς είσπραξη των ξενοδοχειακών μονάδων της Κρήτης.
Σχετικό έγγραφο της πολιτικής αεροπορίας της Μεγάλης Βρετανίας, αναφέρει οτι δεν αποζημιώνονται οι οφειλές προηγουμένων πελατών της εταιρείας, κενά δωμάτια που είχαν κρατηθεί για την εν λόγω εταιρεία, πελάτες που είχαν κάνει κράτηση διαμονής μόνο, χωρίς την πτήση, καθώς και πελάτες οι οποίοι αφίχθησαν μετά την επίσημη ημερομηνία πτώχευσης.
Επειδή οι ξενοδόχοι της Κρήτης διαμαρτύρονται έντονα ζητώντας την άμεση αποζημίωσή τους για τις υπηρεσίες που προσέφεραν χωρίς να έχουν πληρωθεί μέχρι σήμερα.
Επειδή δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτή η αδικία εις βάρος τους, σε παρόμοιες περιπτώσεις πτώχευσης στις οποίες τα δεδουλευμένα των ξενοδοχειακών μονάδων δεν εισπράχθηκαν ποτέ.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ.Υπουργός
Σε ποιές ενέργειες προτίθεται να προβεί, εκτός αυτών που αναφέρονται στην απάντηση της ερώτησης 5190/15-9-08, προκειμένου να αποζημιωθούν οι ξενοδοχειακές μονάδες της Κρήτης για τις ζημιές που υπέστησαν λόγω της χρεωκοπίας της βρετανικής ταξιδιωτικής εταιρείας και να μην χάσουν τα δεδουλευμένα τους.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης