Αποζημίωση παραγωγών για τις καταστροφές που υπέστησαν από τον παγετό του 2004

Αριθμός πρωτ: 902
Ημερομηνία κατάθεσης: 31/7/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ : Αποζημίωση παραγωγών για τις καταστροφές που υπέστησαν από τον παγετό του 2004.

Με επανειλημμένες Ερωτήσεις μου (164/21-4-04, 7209/1-2-05 κ.α.) έχω επισημάνει την ανάγκη να αποζημιωθούν οι αγρότες των οποίων οι ελαιοκαλλιέργειες καταστράφηκαν από τον παγετό του 2004, ο οποίος κατέστρεψε ολοσχερώς το σύνολο σχεδόν των ελαιόδεντρων της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Θραψανού και των Δήμων Καστελλίου, Αρκαλοχωρίου και Μαλλίων.
Εν τούτοις ο ΕΛΓΑ ποτέ δεν αποζημίωσε τους 2.000 και πλέον παραγωγούς, οι οποίοι είναι αποφασισμένοι τρία χρόνια μετά να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη προκειμένου να δικαιωθούν.
Επειδή οι αγρότες του Νομού Ηρακλείου έχουν αγανακτήσει από την επιλεκτική μεταχείρισή τους από τον ΕΛΓΑ, ο οποίος πολλές φορές έχει κατ’ εξαίρεση αποζημιώσει καλλιέργειες άλλων περιοχών της χώρας, ενώ στους παραγωγούς του Ηρακλείου δεν καταβάλλει ούτε όσα νόμιμα δικαιούνται.
Επειδή η ΟΑΣΝΗ προσπαθεί να βρει τρόπους δικαίωσης των παραγωγών με κάθε πρόσφορο τρόπο στα πλαίσια μιας υποτιθέμενης ευνομούμενης πολιτείας.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Αν προτίθεται να δώσει εντολή στον ΕΛΓΑ προκειμένου να αποζημιώσει, έστω και μετά από τρία χρόνια, τους 2.000 και πλέον παραγωγούς για την ολοσχερή καταστροφή που υπέστησαν τα ελαιόδεντρά τους από τον παγετό του 2004, ώστε να μην αναγκαστούν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη για να δικαιωθούν.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης