Αποζημιώσεις αμπελοκαλλιεργητών για τις μεγάλες ζημιές από τον περονόσπορο

Αριθμός πρωτ: 20231
Ημερομηνία κατάθεσης: 22/7/2011

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Αποζημιώσεις αμπελοκαλλιεργητών για τις μεγάλες ζημιές από τον περονόσπορο.

Στην απάντηση της με αρ.18754/4-7-2011 Ερώτησής μου (έγγραφο ΥΠΑΑΤ 470/15-7-2011) σχετικά με την ασφαλιστική κάλυψη ζημιών σε αμπέλια από περονόσπορο, αναφέρεται ότι «οι ζημιές από φυτοπαθολογικές προσβολές, δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ, σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής».
Αυτή, όμως, η διατύπωση έρχεται σε αντίθεση με τον πρόσφατα ψηφισθέν νόμο 3877/2010 (ΦΕΚ 160Α/20-9-2010) όπου στο αρ.5, παρ.1 (Ασφαλιζόμενοι φυσικοί κίνδυνοι, παθήσεις και ασθένειες) ρητά αναφέρεται ότι: «Στην ασφάλιση του ΕΛΓΑ υπάγονται οι ακόλουθοι φυσικοί κίνδυνοι και ασθένειες, που μπορεί να προκαλέσουν άμεσες ζημιές στη φυτική παραγωγή: …ιβ) οι επιφυτείες και οι κάθε είδους και αιτίας καταστροφικού χαρακτήρα εντομολογικές και φυτοπαθολογικές προσβολές των καλλιεργειών, συμπεριλαμβανομένων και των οφειλόμενων στον περιορισμό της χρήσης λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας».
Επειδή, όπως ανέφερα και στην προηγούμενη ερώτησή μου, οι ζημιές στις αμπελοκαλλιέργειες της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου από τον περονόσπορο, είναι πολύ μεγάλες και σε αυτό συνέβαλαν οι απρόβλεπτες βροχοπτώσεις αλλά και οι γενικότερες καιρικές συνθήκες του τελευταίου διαστήματος.
Επειδή, η προσβολή από περονόσπορο, ως μύκητα, αποτελεί επιφυτεία και, επομένως, υπάγεται στην ασφάλιση του ΕΛΓΑ, σύμφωνα με το ν.3877/2010.
Επειδή, οι αμπελουργοί του Ηρακλείου είναι ανάστατοι καθώς βλέπουν ότι τα μέτρα αντιμετώπισης που χρησιμοποίησαν με δικά τους έξοδα, αν και στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν περισσότερα από αυτά που υποδεικνύονται από το Υπουργείο στην Απάντησή του.
Επειδή, οι αμπελουργοί της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου είναι ανάστατοι καθώς βλέπουν ότι το προϊόν τους έχει καταστραφεί, γεγονός που τους έχει οδηγήσει σε απώλεια εισοδήματος, την ώρα που ήδη βιώνουν μία δύσκολη οικονομική κατάσταση, αλλά και αυξημένες δαπάνες για παραγωγή που δεν θα πάρουν.
Επειδή, όλοι αναγνωρίζουν τη δυσχερή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας αλλά σε περιπτώσεις καθολικής προσβολής καλλιεργειών, όπως αυτή από περονόσπορο και μάλιστα σε όλη σχεδόν την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, επιβάλλεται η εφαρμογή του νόμου, όπως είναι διατυπωμένος και ασφαλώς ικανοποιεί το αίσθημα δικαίου για το οποίο προνόησε ο νομοθέτης.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ.Υπουργός
Αν προτίθεται να δώσει εντολή στον ΕΛΓΑ να εφαρμόσει το αρ.5, παρ.1 του ν.3877/2010 που ρητά εντάσσει τον περονόσπορο, ως επιφυτεία ή αλλιώς φυτοπαθολογική προσβολή καλλιεργειών με καταστροφικό χαρακτήρα στην ασφάλισή του, και να αποζημιώσει τους παραγωγούς για την απώλεια του εισοδήματός τους, ικανοποιώντας ταυτόχρονα το περί δικαίου αίσθημα.

Ο ερωτών βουλευτής
Μανόλης Σοφ. ΣτρατάκηςΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ