Αποκατάσταση ζημιών σε υποδομές, φυτική και ζωική παραγωγή από τη πρόσφατη κακοκαιρία

Αριθμός πρωτ: 7822
Ημερομηνία κατάθεσης: 14/12/2010

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Αποκατάσταση ζημιών σε υποδομές, φυτική και ζωική παραγωγή από τη πρόσφατη κακοκαιρία.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα της προηγούμενης εβδομάδας και συγκεκριμένα το Σάββατο 11/12/2010, είχαν ως αποτέλεσμα σοβαρές ζημιές τόσο σε υποδομές όσο και σε φυτική και ζωική παραγωγή σε πολλές περιοχές του νομού Ηρακλείου.
Οι σφοδροί άνεμοι και οι έντονες χιονοπτώσεις, οδήγησαν σε αποκλεισμό αρκετών ορεινών περιοχών, ενώ ταυτόχρονα προκλήθηκαν πολύωρες διακοπές ρεύματος καθώς και προβλήματα στις ακτοπλοϊκές και εναέριες μεταφορές.
Συγκεκριμένα, αρκετά θερμοκήπια “γκρεμίστηκαν” από τους δυνατούς ανέμους, ενώ καταστροφές σημειώθηκαν σε ελαιοκαλλιέργειες, στις οποίες τα δέντρα είτε “ραβδίστηκαν” από τον άνεμο, είτε έσπασαν από το βάρος του χιονιού.
Επίσης, σημαντικές ήταν οι ζημιές και στην αιγοπροβατοτροφία, καθώς μεγάλος αριθμός ζώων φαίνεται να έχει καταπλακωθεί από τα χιόνια, ενώ και αρκετά νεογνά δεν άντεξαν τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες.
Επειδή, οι προαναφερθείσες ζημιές αποτελούν πλήγμα για το εισόδημα των παραγωγών, ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη περίοδο για τη χώρα.
Επειδή, για την αποκατάσταση των ζημιών υπήρξε άμεσο πρωθυπουργικό ενδιαφέρον ώστε να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό η καταγραφή των ζημιών και η αποζημίωση των παραγωγών για τις υποδομές και την παραγωγή.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ.Υπουργός
Αν οι αρμόδιες υπηρεσίες, έχουν προχωρήσει στην καταγραφή των ζημιών σε υποδομές, φυτικό και ζωικό κεφάλαιο στις πληγείσες από την κακοκαιρία περιοχές του νομού Ηρακλείου και πότε πρόκειται να αποζημιωθούν οι παραγωγοί που υπέστησαν ζημιές.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης