Αποκατάσταση της νομιμότητας στο Δήμο Μαλίων του Νομού Ηρακλείου

Αριθμός πρωτ: 1827
Ημερομηνία κατάθεσης: 8/7/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
2) ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
3) ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΘΕΜΑ: Αποκατάσταση της νομιμότητας στο Δήμο Μαλίων του Νομού Ηρακλείου.

Με την 3694/27-8-08 Ερώτηση μου είχα επισημάνει την αντίδραση της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου σχετικά με τις άδειες ενοικίασης των τετράτροχων μηχανών, γνωστές και ως «γουρούνες», στα Μάλια κατά τους θερινούς μήνες, καθώς και την αγωνία των ιδιοκτητών επιχειρήσεων εκμίσθωσης αυτών των οχημάτων.
Στην απάντηση του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης αναφέρεται ότι «Για τα τρίκυκλα και τετράκυκλα οχήματα άνευ οδηγού των οποίων ο κυβισμός υπερβαίνει τα 50cc , δεν προβλέπεται από την υφιστάμενη νομοθεσία η δυνατότητα εκμίσθωσης τους παρόλο που εισάγονται και ταξινομούνται νόμιμα στη χώρα μας σύμφωνα με την Οδηγία 2002/24/ΕΚ. Το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης , σε συνεργασία τόσο με το συναρμόδιο Υπουργείο Μεταφορών όσο και με τους αρμόδιους φορείς που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, εξετάζει την δυνατότητα επεξεργασίας του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, προκειμένου να τεθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις εκμίσθωσης τρικύκλων και τετρακύκλων οχημάτων κυβισμού άνω των 50cc ώστε να σταματήσει το φαινόμενο της νόμιμης εισαγωγής αλλά της μη ύπαρξης θεσμικού πλαισίου για την εκμίσθωσή τους».
Επίσης στην ίδια απάντηση αναφέρεται ότι «Στο πλαίσιο αυτό, γίνεται προσπάθεια να συγκεραστούν οι διαφορετικές απόψεις, οι οποίες εκφράζονται αφενός μεν από φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και εκπροσώπους συλλογικών φορέων αφετέρου δε των επιχειρηματιών, οι οποίοι εκμισθώνουν τα οχήματα αυτά».
Ωστόσο είναι γεγονός ότι σοβαρά προβλήματα δημιουργούνται στην περιοχή από τα μεγάλα αυτά οχήματα αφού οι τουρίστες τα οδηγούν, κατά κανόνα, υπό την επήρεια αλκοόλ κάνοντας επικίνδυνους ελιγμούς και θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των κατοίκων αλλά και των διερχομένων από την περιοχή κατά τη διάρκεια ολόκληρου του 24τράωρου.
Επειδή τα μέτρα που πάρθηκαν για τον περιορισμό των ωρών κίνησης των οχημάτων αυτών δεν έλυσαν το πρόβλημα, με συνέπεια κατά τη διάρκεια και του φετινού καλοκαιριού τα προβλήματα που υπάρχουν είναι σοβαρά, όπως επισημαίνουν οι φορείς και οι κάτοικοι της περιοχής.
Επειδή είναι επιτακτική ανάγκη η συνεργασία των τοπικών φορέων με τους αρμόδιους Υπουργούς προκειμένου να δοθούν άμεσα λύσεις στα πολλά και μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν στην περιοχή,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ. Υπουργοί:
1) Σε ποιες ενέργειες προέβησαν για την επεξεργασία και βελτίωση του θεσμικού πλαισίου για την εκμίσθωση των τρίκυκλων και τετράκυκλων οχημάτων κυβισμού άνω των 50cc.
2) Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς προκειμένου από κοινού να δρομολογήσουν λύσεις για τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργούνται στο Δήμο Μαλίων εξαιτίας της αδυναμίας ελέγχου της παραβατικής συμπεριφοράς των ξένων τουριστών.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης