Αποκλεισμός αποφοίτων Τμήματος Πλαστικών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από τη δημόσια εκπαίδευση

Αριθμός πρωτ: 6323
Ημερομηνία κατάθεσης: 17/11/2010

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΘΕΜΑ: Αποκλεισμός αποφοίτων Τμήματος Πλαστικών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από τη δημόσια εκπαίδευση.

Στην Απάντηση του Υπουργείου στην 1262/16-8-2010 Ερώτησή μου, αναφέρεται ότι σύμφωνα με την 41/2008 πράξη του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου «Οι πτυχιούχοι του Τμήματος Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων δεν έχουν τις προϋποθέσεις ώστε να τους δίνεται η δυνατότητα να διδάξουν σε α’ και β’ ανάθεση όλα τα μαθήματα που διδάσκει ο κλάδος ΠΕ08 Καλλιτεχνικών μαθημάτων. Όσοι εισαχθέντες από το έτος 2006-2007 και εξής αποφοιτήσουν στο μέλλον με το ισχύον σήμερα Πρόγραμμα Σπουδών, 1) εφόσον είναι απόφοιτοι της κατεύθυνσης Εικαστικών θα έχουν τη δυνατότητα να διδάξουν όλα τα μαθήματα του κλάσου ΠΕ08, 2) εφόσον είναι απόφοιτοι της κατεύθυνσης Θεωρητικών έχουν τις προϋποθέσεις για να διδάξουν στη Δευτεροβάθμια το μάθημα της Ιστορίας της Τέχνης».
Όμως, όπως διαφαίνεται παραπάνω, δεν υπάρχει καμία μέριμνα για τους εισαχθέντες από την έναρξη λειτουργίας του τμήματος το 2000 και μέχρι το ακαδημαϊκό έτος 2006-2007.
Αυτοί οι φοιτητές, που είναι απόφοιτοι πλέον στο σύνολό τους και αριθμούν αρκετές εκατοντάδες, βρίσκονται σε απόγνωση, και θεωρούν ότι «εξαπατήθηκαν» τόσο από το Πρόγραμμα Σπουδών του εν λόγω Τμήματος όσο και από το ΠΔ ίδρυσής του (ΦΕΚ 72Α’/10-3-2000), το οποίο αναφέρεται ρητά στην αξιοποίησή τους «ως καθηγητές των εικαστικών τεχνών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση».
Επειδή, όπως προκύπτει και από τις προηγούμενες απαντήσεις του Υπουργείου τα τελευταία χρόνια, υπάρχει μία διαχρονική υπαιτιότητα της Πολιτείας για τη μη επίλυση αυτού του σοβαρού ζητήματος.
Επειδή, είναι ανάγκη η Πολιτεία να προτείνει επιτέλους μία λύση για τους παλαιούς απόφοιτους του συγκεκριμένου Τμήματος που κατέχουν ένα πτυχίο χωρίς αντίκρυσμα.
Επειδή, με σεβασμό πάντα στις αποφάσεις των θεσμοθετημένων οργάνων της Πολιτείας όπως είναι το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, επιβάλλεται να ληφθεί μέριμνα για την επαγγελματική αποκατάσταση των εισαχθέντων πριν το 2006-2007.
Επειδή, είναι χωρίς νόημα οι επαναλαμβανόμενες και πανομοιότυπες απαντησεις των υπηρεσιών του Υπουργείου στις μέχρι τώρα ερωτήσεις για το ίδιο θέμα, χωρίς να προτείνεται έστω μία λύση.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Η κ.Υπουργός
1) Αν προτίθεται να διερευνήσει την εξεύρεση λύσης, σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, ώστε να δοθεί η δυνατότητα και στους εισαχθέντες του Τμήματος Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από το 2000 μέχρι και το 2006-2007, που είναι πλέον απόφοιτοι, να μπορούν να συμμετέχουν στη δημόσια εκπαίδευση, δίνοντας έτσι ένα τέλος στην πολύχρονη ομηρία τους.
2) Αν προτίθεται να επιτρέψει ώστε οι απόφοιτοι του εν λόγω τμήματος, να γίνουν δεκτοί για φοίτηση στην ΑΣΠΑΙΤΕ, απ’ όπου είναι επίσης αποκλεισμένοι.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. ΣτρατάκηςΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

One thought on “Αποκλεισμός αποφοίτων Τμήματος Πλαστικών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από τη δημόσια εκπαίδευση”

  1. Καλή σας μέρα
    Επειδή έχω δει ότι ενδιαφέρεστε για το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων του Τμήματος Πλαστικών τεχνών και επιστημών της τέχνης, σας ενημερώνω ότι στην εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με την πρόσληψη αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών για το έτος 2011-2012 δεν υπάρχει καμία σχετική μνεία για το θέμα. Σε ερώτησή μου στο Υπουργείο Παιδείας ενημερώθηκα ότι οι πτυχιούχοι του Τμήματος δεν έχουν ενταχθεί στον κλάδο ΠΕ08. Επίσης, ότι υπάρχει έτοιμο ένα Προεδρικό Διάταγμα το οποίο όμως δεν έχει προωθηθεί για υπογραφή και κανείς δεν ξέρει τι πρόκειται να γίνει. Επί της ουσίας, και παρά τις σχετικές διαβεβαιώσεις, οι ενδιαφερόμενοι μένουν ξανά εκτός νυμφώνος για μία ακόμη (τουλάχιστον!) χρονιά. Εις δόξαν της ευαισθησίας μας για τη νέα γενιά, τα όνειρα και τις φιλοδοξίες των νέων, αλλά και τις ελπίδες για την επιβίωσή τους σε ένα κόσμο που του κλείνει όλες τις πόρτες.
    Ευχαριστώ για το χρόνο σας, αλλά και για τις προσπάθειες που έχετε κάνει μέχρι τώρα.

Comments are closed.