Αποκλειστικές Νοσοκόμες του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου

Αριθμός πρωτ: 8144
Ημερομηνία κατάθεσης: 7/3/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΘΕΜΑ: Αποκλειστικές Νοσοκόμες του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου.

Η απάντηση στην Ερώτησή μου 3542/19-2-07 έχει δημιουργήσει αναστάτωση στο χώρο των αποκλειστικών νοσοκόμων του Ηρακλείου και συγκεκριμένα σε όσες απασχολούνται στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου.
Η πρόφαση για ύπαρξη συνοδών της επιλογής των ασθενών ή οικιακών βοηθών δεν μπορεί να δικαιολογήσει το γεγονός ότι η ίδια οικιακή βοηθός που έχει τη φροντίδα ενός υπερήλικα ή μακροχρόνιου ασθενή μπορεί να φροντίζει ταυτόχρονα το ίδιο βράδυ 4 και 5 αρρώστους σε διαφορετικούς θαλάμους, όπως καταγγέλλουν οι αποκλειστικές νοσοκόμες, οι οποίες έχουν μείνει χωρίς δουλειά.
Η έωλη αυτή δικαιολογία ελέγχεται και αποτελεί άλλοθι για την αδιαφορία που παρατηρείται στο συγκεκριμένο Νοσοκομείο παρά τις ισχύουσες εγκυκλίους εδώ και μια δεκαετία (σχετική η Αρ. Πρ. Α5/ΠΚ 1024/9/6/1998).
Επειδή η πρακτική αυτή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου μπορεί να διευκολύνει τα ασφαλιστικά ταμεία αφού απαλλάσσονται της δαπάνης, αλλά επιβαρύνουν την ιδιωτική δαπάνη σε υψηλό ποσοστό και υποβοηθούν τη μαύρη εργασία,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Εάν προτίθεται να δώσει εκ νέου εντολές για την τήρηση των ισχυουσών εγκυκλίων ώστε να μην παρατηρούνται αυτά τα φαινόμενα που στερούν εργασία από νομίμως απασχολούμενες αποκλειστικές νοσοκόμες ενώ αντίθετα προωθείται η μαύρη εργασία και αυξάνει η ιδιωτική δαπάνη για την υγεία.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ