Απολύσεις ωρομισθίων καθηγητών πριν από τη λήξη του εκπαιδευτικού έτους

Αριθμός πρωτ: 601
Ημερομηνία κατάθεσης: 19/6/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΘΕΜΑ: Απολύσεις ωρομισθίων καθηγητών πριν από τη λήξη του εκπαιδευτικού έτους.

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση του υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων σύμφωνα με την οποία οι ωρομίσθιοι καθηγητές θα απολυθούν στις 21 Ιουνίου όταν οι ενδοσχολικές εξετάσεις λήγουν στις 19/06/09 για τα Γυμνάσια και τα Γενικά Λύκεια και στις 26/06/09 για τα ΕΠΑΛ.
Σύμφωνα, όμως, με την ισχύουσα νομοθεσία οι καθηγητές έχουν τη δυνατότητα να παραδώσουν τα διορθωμένα γραπτά των προαγωγικών εξετάσεων στα σχολεία, πέντε ημέρες μετά την παραλαβή τους δηλαδή μέχρι τις 24/06/09. Ωστόσο, με την απόλυση των ωρομισθίων καθηγητών την Κυριακή 21 Ιουνίου (δηλαδή την Παρασκευή 19 Ιουνίου), που αποτελεί και τη τελευταία μέρα των προαγωγικών εξετάσεων, ουσιαστικά το υπουργείο ζητά από τους ωρομίσθιους να διορθώσουν τα γραπτά όντας απολυμένοι.
Επειδή σύμφωνα και με την Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ) Ηρακλείου, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ωρομίσθιοι καθηγητές εξακολουθούν να υφίστανται, και οι ίδιοι παραμένουν σε κατάσταση ομηρίας αφού ελπίζουν πως μαζεύοντας μόρια κάποια στιγμή θα διοριστούν, την ώρα που αμείβονται με 300 ευρώ περίπου το μήνα, χωρίς καν να γνωρίζουν πότε θα τα πάρουν.
Επειδή, η απόλυση των ωρομισθίων εκπαιδευτικών πριν τη λήξη της σχολικής χρονιάς έρχεται σε αντίθεση με τη εκπαιδευτική νομοθεσία και ταυτόχρονα δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ.Υπουργός:

Εάν προτίθεται να ανακαλέσει τη σχετική υπουργική απόφαση προκειμένου οι ωρομίσθιοι καθηγητές να απολυθούν κανονικά στις 30 Ιουνίου αλλά και ποιά μέτρα προτίθεται να λάβει για την πρόσληψη μόνιμων εκπαιδευτικών, αντικαθιστώντας τους ωρομίσθιους ώστε να εξασφαλίζεται η ομαλή και εύρυθμη λειτουργία των δημόσιων σχολείων.

Ο Ερωτών βουλευτής

Μανόλης Σοφ. ΣτρατάκηςΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ