Απουσία ναυαγοσωστών στις παραλίες του νομού Ηρακλείου

Αριθμός πρωτ: 17420
Ημερομηνία κατάθεσης: 2/6/2011

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
2) ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: Απουσία ναυαγοσωστών στις παραλίες του νομού Ηρακλείου.

Σε αδιέξοδο έχουν έρθει αρκετοί δήμοι του νομού Ηρακλείου, όσον αφορά την εκμίσθωση παραλιών προς εκμετάλλευση σε ιδιώτες, αλλά και την πρόσληψη σε αυτές ναυαγοσωστών.
Και αυτό γιατί, η ΚΕΔ έχει ενεργοποιήσει τη διάταξη μιας υπουργικής απόφασης του 2009, βάσει της οποίας σε όσες παραλίες υπάρχουν καταπατήσεις, αυθαίρετες παρεμβάσεις, δρόμοι, μονοπάτια ή άλλου είδους κατασκευές και εγκαταστάσεις, δεν μπορεί ο οικείος Δήμος να τις εκμισθώσει προς εκμετάλλευση σε ιδιώτες.
Το γεγονός αυτό, έχει σαν αποτέλεσμα, όχι μόνο την απώλεια εσόδων για τους Δήμους, καθώς δεν θα μπορούν να εκμισθώνουν τις παραλίες τους, αλλά και την απουσία ναυαγοσωστών, που είναι άκρως απαραίτητοι για την ασφάλεια των λουόμενων.
Επίσης, η μη εκμίσθωση των παραλιών οδηγεί σε εγκατάλειψή τους με ό,τι κι αν αυτό συνεπάγεται για την τουριστική εικόνα του νομού Ηρακλείου, αφού οι παραλίες δεν θα διαθέτουν τις βασικές υποδομές (ομπρέλες, αποδυτήρια κλπ).
Επειδή, αυτή η εξέλιξη δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στους ναυαγοσώστες αλλά και στους Δημάρχους του νομού.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ

Οι κ.κ. Υπουργοί,
Αν προτίθενται να δώσουν λύση στο πρόβλημα που δημιουργείται με την εκμίσθωση των παραλιών από τους Δήμους αλλά και την απασχόληση σε αυτές των απαραίτητων ναυαγοσωστών, με γνώμονα πάντα την τήρηση της νομιμότητας, όσον αφορά την αυθαίρετη δόμηση και την καταπάτηση της δημόσιας περιουσίας.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. ΣτρατάκηςΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Υπ.ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠ.ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ