Απόφαση κόλαφος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έναρξη των διαδικασιών οριζόντιας μείωσης κατά 10% όλων των ενισχύσεων που λαμβάνει η Ελλάδα

Αριθμός πρωτ: 1604
Ημερομηνία κατάθεσης: 16/7/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Απόφαση κόλαφος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έναρξη των διαδικασιών οριζόντιας μείωσης κατά 10% όλων των ενισχύσεων που λαμβάνει η Ελλάδα.

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έναρξη των διαδικασιών οριζόντιας μείωσης των ενισχύσεων που λαμβάνει η χώρα μας αναμένεται να έχει ολέθριες συνέπειες όχι μόνο στους Έλληνες αγρότες και στην γεωργία, αλλά στο σύνολο της εθνικής οικονομίας.
Τα 128 εκατ. ευρώ που καταλογίστηκαν στην Ελλάδα λίγες μέρες πριν και που αφορούσαν της πληρωμές μόνο κάποιων προϊόντων σε ένα μόλις έτος, ενώ από ότι διαφαίνεται οι καταλογισμοί θα έχουν και συνέχεια και για άλλα προϊόντα, καθώς και η πρόσφατη απόφαση της Επιτροπής , είναι αποτέλεσμα της ανικανότητας της Κυβέρνησης να διαχειριστεί ένα τόσο σημαντικό ζήτημα με αποτέλεσμα να οδηγήσει σε αδιέξοδο την ελληνική γεωργία και κατ’ επέκταση την ελληνική ύπαιθρο.
Επειδή με επανειλημμένες Ερωτήσεις μου είχα επισημάνει έγκαιρα το πρόβλημα και παρά τις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου αλλά και του Ευρωκοινοβουλίου, η Κυβέρνηση δεν έπραξε τα δέοντα με αποτέλεσμα την επιβολή αυστηρών κυρώσεων στη χώρα μας.
Επειδή η Κυβέρνηση αδιαφόρησε, όπως προκύπτει από την απάντηση του Υπουργείου στην 6851/21-2-2008 Ερώτησή μου , στην οποία αναφέρεται ότι: «Προκαλεί εντύπωση η ευκολία με την οποία, ρεπορτάζ που είδε το φως της δημοσιότητας, στηριζόμενο σε ανακριβείς πληροφορίες, κινδυνολογεί και κάνει αναφορές περί αναστολής πληρωμών και περιορισμών των επιδοτήσεων στους Έλληνες αγρότες, χωρίς καμιά τέτοια επίσημη πληροφορία να υπάρχει από πλευράς Ε.Ε. αλλά και να έχει προκύψει οποιοδήποτε τέτοιο θέμα».
Επειδή, επίσης, στην απάντηση στην 4604/16-1-08 Ερώτησή μου αναφέρεται ότι: «Σε κάθε περίπτωση ακόμα και εάν επρόκειτο να αποφασιστούν μειώσεις ή αναστολές των μηνιαίων πληρωμών (μετά και από την σχετική διαβούλευση μεταξύ υπηρεσιών της Επιτροπής και της χώρας μας) αυτές θα επιβαρύνουν τον ελληνικό προϋπολογισμό και όχι τους Έλληνες δικαιούχους κοινοτικών επιδοτήσεων»,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Πως προτίθεται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα επιβολής τόσο μεγάλων προστίμων στη χώρα μας και αν πρόκειται τα χρήματα που περικόπτονται από τις επιδοτήσεις να καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως παλαιότερα είχατε δεσμευτεί

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης