Απόφαση κόλαφος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ελαιόλαδο

Αριθμός πρωτ: 6233
Ημερομηνία κατάθεσης: 23/9/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Απόφαση κόλαφος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ελαιόλαδο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόσφατα ενέκρινε, μέσω του Οργανισμού Διαχείρισης Λιπαρών Ουσιών κανονισμό ο οποίος από 1ης Ιουλίου 2009 θα επιτρέπει την εμπορία μειγμάτων ελαιολάδου με άλλα φυτικά έλαια, σε όλες τις περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επειδή πρόκειται για μια εσπευσμένη απόφαση, η οποία όπως ερμηνεύεται από όλους του παραγωγικούς φορείς ελαιολάδου στη χώρα μας, αλλά και στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρόκειται για ένα βήμα πίσω στην ποιοτική πολιτική της Ε.Ε, μηδενίζοντας τις τεράστιες προσπάθειες των εμπλεκομένων στον τομέα παραγωγής ελαιολάδου (παραγωγοί, Ενώσεις και έμποροι).
Επειδή με τον Κανονισμό αυτό, μπαίνει οριστικό τέλος στην υπεροχή του τυποποιημένου ελαιολάδου, που πρόκειται για προϊόν άριστης ποιότητας προκειμένου να προωθηθούν οικονομικά συμφέροντα που σχετίζονται με τις νοθείες ελαιολάδου και με τα σπορέλαια.
Επειδή το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο που παράγει η χώρα μας και κυρίως η Κρήτη, δέχεται ένα καθολικό χτύπημα μετά από την απόφαση αυτή, τη στιγμή που δίδονται πραγματικές μάχες σε ένα δύσκολο ανταγωνιστικό περιβάλλον.
Επειδή οι ευθύνες της Κυβέρνησης είναι τεράστιες γιατί δεν ενημέρωσε έγκαιρα τους εμπλεκόμενους φορείς να αντιδράσουν και η ίδια δεν φαίνεται να κατέβαλε καμιά ιδιαίτερη προσπάθεια για αποτροπή αυτής της εξέλιξης,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να λάβει άμεσα τόσο σε εθνικό όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τον νέο Κανονισμό που θα ισχύσει από 1/7/2009 που επιτρέπει την εμπορία μειγμάτων ελαιολάδου με άλλα φυτικά έλαια, σε όλες της περιοχές της Ε.Ε.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης