Αρνητική γνώμη ξεναγών για την καθαριότητα και την οργάνωση των αρχαιολογικών χώρων της Κρήτης

Αριθμός πρωτ: 8211
Ημερομηνία κατάθεσης: 18/5/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
2) ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΘΕΜΑ: Αρνητική γνώμη ξεναγών για την καθαριότητα και την οργάνωση των αρχαιολογικών χώρων της Κρήτης.

Στον τοπικό Τύπο του Ηρακλείου δημοσιεύονται τα αποκαλυπτικά πορίσματα έρευνας, την οποία πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Αστικής και Αγροτικής Κοινωνιολογίας του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, με θέμα την άποψη των ξεναγών για τον βαθμό καθαριότητας αρχαιολογικών χώρων και διαδρομών της Κρήτης, αλλά και άλλων χώρων ιστορικής σημασίας ή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.
Ως κατεξοχήν μάρτυρες της κατάστασης των αρχαιολογικών χώρων, οι ξεναγοί εκφράζουν έντονα παράπονα για την καθαριότητα, τις παρεχόμενες υπηρεσίες και την εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζουν πολλοί από αυτούς. Η έλλειψη χώρων στάθμευσης, ο θόρυβος, τα καυσαέρια και ο συνωστισμός αποτελούν τις κύριες πηγές παραπόνων. Χαρακτηριστικό είναι ότι η εν λόγω έρευνα, επαναληπτική αντίστοιχης έρευνας του 2003, διαπιστώνει ελάχιστη έως μηδενική βελτίωση της εντύπωσης που έχουν οι ξεναγοί, οι οποίοι καθημερινά επισκέπτονται τους αρχαιολογικούς χώρους και τις διαδρομές που οδηγούν σε αυτούς. Ανησυχία προκαλεί επίσης το ότι για τον εξαιρετικά δημοφιλή, και πλέον σημαντικό, Αρχαιολογικό χώρο της Κνωσσού, παρουσιάζεται μείωση των θετικών απόψεων των ξεναγών από έτος σε έτος, γεγονός που επιβεβαιώνει τα επανειλημμένα παράπονα για την αμέλεια της πολιτείας για τη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Επειδή η έρευνα του ΕΚΚΕ αποκαλύπτει την άσχημη εικόνα που έχουν οι ξεναγοί για τους αρχαιολογικούς χώρους, κατάσταση η οποία προξενεί εξίσου αρνητική εντύπωση και στους επισκέπτες, κυρίως από το εξωτερικό,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ. Υπουργοί:
Εάν προτίθενται να δώσουν εντολές για βελτίωση της κατάστασης, λαμβάνοντας υπόψη την άσχημη σε γενικές γραμμές εντύπωση των ξεναγών για την καθαριότητα και την οργάνωση των αρχαιολογικών χώρων και άλλων αξιοθέατων της Κρήτης.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης