Ασφάλεια αποθηκευμένων ή παροπλισμένων πυρομαχικών

Αριθμός πρωτ: 19747
Ημερομηνία κατάθεσης: 14/7/2011

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

ΘΕΜΑ: Ασφάλεια αποθηκευμένων ή παροπλισμένων πυρομαχικών.

Η πρόσφατη τραγωδία στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στην Κύπρο που στοίχισε το θάνατο σε αρκετούς συνανθρώπους μας, φέρνει στο προσκήνιο τα μέτρα ασφαλείας όσον αφορά αποθηκευμένα πυρομαχικά σε στρατιωτικές μονάδες ή και απαρχαιωμένα πυρομαχικά και όπλα που απλά φυλάσσονται σε κάποιους χώρους.
Είναι βέβαιο, ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για την τήρηση των κανόνων ασφαλείας και τη σωστή αποθήκευση και φύλαξη κάθε είδους πυρομαχικών, που είναι κρίσιμης σημασίας για τα στρατόπεδα της χώρας.
Όμως, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου και τα οποία βασίζονται σε ανεξακρίβωτες μέχρι στιγμής πηγές από το διαδίκτυο, υπάρχουν 140 απαρχαιωμένοι αντιαεροπορικοί πύραυλοι «ΝΙΚΗ» που έχουν αποσυρθεί εδώ και αρκετά χρόνια και βρίσκονται αποθηκευμένοι σε αποθήκες στις οποίες δεν τηρούνται τα σωστά μέτρα ασφαλείας. Μεταξύ των περιοχών που, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, βρίσκονται αποθηκευμένοι οι πύραυλοι είναι και η Κρήτη.
Επειδή, με δεδομένο το αυξημένο κόστος της ελεγχόμενης καταστροφής των συγκεκριμένων πυρομαχικών, είναι ανάγκη το Υπουργείο να επανεξετάσει τους κανόνες ασφαλείας στους χώρους όπου φυλάσσονται πυρομαχικά ή άλλα απαρχαιωμένα όπλα και να επιστήσει περαιτέρω την προσοχή των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων για την τήρηση της ασφάλειας.
Επειδή, η τραγωδία της Κύπρου, δεν πρέπει να επαναλειφθεί σε καμία περίπτωση και εκ των υστέρων να αποκαλυφθούν λάθη και παραλείψεις.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ.Υπουργός
Σε ποιές ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να θωρακίσει ακόμα περισσότερο το καθεστώς ασφαλείας των αποθηκευμένων πυρομαχικών ή άλλων οπλικών συστημάτων στις στρατιωτικές μονάδες ανά την Ελλάδα, διασφαλίζοντας έτσι την ασφάλεια των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων αλλά και των πολιτών.

Ο ερωτών βουλευτής
Μανόλης Σοφ. ΣτρατάκηςΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ