Ασφάλιση αγροτών που απασχολούνται εποχιακά στα συσκευαστήρια αγροτικών προιόντων

Αριθμός πρωτ: 499
Ημερομηνία κατάθεσης: 19/7/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ΘΕΜΑ: Ασφάλιση αγροτών που απασχολούνται εποχιακά στα συσκευαστήρια αγροτικών προιόντων

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής και Διακίνησης Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, καθώς και η Πανελλήνια Ένωση Κονσερβοποιών και η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδας, εκφράζουν τον προβληματισμό τους σχετικά με το καθεστώς ασφάλισης των εργαζομένων στα συσκευαστήρια αγροτικών προιόντων.
Όπως τονίζεται, ενόψει μάλιστα της έναρξης των εξαγωγών επιτραπέζιου σταφυλιού, παραμένει η αβέβαιότητα σχετικά με το εάν θα απαιτηθεί οι εποχιακά απασχολούμενοι στα τυποποιητήρια-συσκευαστήρια, όπως και στις λοιπές μεταποιητικές επιχειρήσεις, να ασφαλιστούν και στο ΙΚΑ, τη στιγμή που είναι εγγεγραμένοι στον κλάδο κύριας ασφάλισης του ΟΓΑ, ως αγρότες.
Επειδή παρά τη φαινομενική ρύθμιση του θέματος με το Ν. 3518/2006 και τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων για οριστική διευθέτηση του ζητήματος, εξακολουθεί μέχρι και αυτή τη στιγμή να επικρατεί αβεβαιότητα στον αγροτικό κόσμο,
ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:

Αν προτίθεται να διευθετήσει πλήρως το καθεστώς ασφάλισης των αγροτών, που είναι εγγεγραμμένοι στον κλάδο κύριας ασφάλισης του ΟΓΑ, και οι οποίοι απασχολούνται εποχιακά σε συσκευαστήρια αγροτικών προιόντων, προκειμένου να μην απαιτείται επιπροσθέτως και η ασφάλισή τους στο ΙΚΑ.
Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης