Ασφαλτόστρωση του Δρόμου που συνδέει τους οικισμούς Παράνυμφοι – Τρεις Εκκλησιές του Δήμου Αστερουσίων

Αριθμός πρωτ: 11114
Ημερομηνία κατάθεσης: 23/4/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
2) ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ

ΘΕΜΑ: Ασφαλτόστρωση του Δρόμου που συνδέει τους οικισμούς Παράνυμφοι – Τρεις Εκκλησιές του Δήμου Αστερουσίων.

Ο παραθεριστικός οικισμός των Τριών Εκκλησιών του Δήμου Αστερουσίων αποτελείται από 550 κατοικίες και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους οικισμούς των νοτίων παραλίων του Νομού Ηρακλείου, είναι δε ο μοναδικός μεγάλος οικισμός σε όλη τη νότια Κρήτη που δεν συνδέεται με ασφαλτοστρωμένο δρόμο τουλάχιστον με έναν άλλο οικισμό.
Ο Δήμος Αστερουσίων έχει ενεργοποιηθεί προς όλες τις κατευθύνσεις για την εξασφάλιση πόρων προκειμένου να ασφαλτοστρωθεί ο δρόμος των 7,5 χμ., στον οποίο έχουν γίνει κατά το παρελθόν διάνοιξη και τεχνικά έργα από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου.
Η Περιφέρεια Κρήτης με το έγγραφό της 1271/19-3-2008 στο Υπουργείο Εσωτερικών έχει υποβάλει αίτημα για χρηματοδότηση ύψους 200.000 ευρώ για εργασίες ασφαλτόστρωσης, το συνολικό δε κόστος του προβλέπεται λιγότερο από 1 εκατομμύριο ευρώ.
Επειδή ο μετακινούμενος καθημερινά μεγάλος αριθμός κατοίκων της περιοχής και επισκεπτών ιδιαίτερα κατά την καλοκαιρινή περίοδο, όχι μόνο από το Νομό Ηρακλείου αλλά από όλη την Κρήτη και την Αθήνα, καθώς και τουρίστες από το εξωτερικό, εκτός από την ταλαιπωρία που υφίστανται, αντιμετωπίζουν και την επικινδυνότητα του δρόμου.
Επειδή η περιοχή είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, γιατί υπάρχει σε αυτήν το μεγαλύτερο χαρουπόδασος όλης της Ευρώπης και το φαράγγι του «Αμπά», στο οποίο το χειμώνα σχηματίζεται μεγάλος καταρράκτης ύψους 160 μέτρων, ενώ οι τρεις εκκλησίες (εξ ου και η ονομασία του οικισμού) υφίστανται από τη βυζαντινή εποχή και είναι ιδιαίτερου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.
Επειδή η εύκολη πρόσβαση στην περιοχή θα συμβάλει στην παραπέρα ανάπτυξή της αλλά και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ. Υπουργοί:
Αν προτίθενται να εγκρίνουν τουλάχιστον την αιτηθείσα χρηματοδότηση από το 20% των πόρων του προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ» ή να προβούν στην έγκριση του αναγκαίου ποσού από οποιοδήποτε άλλο λογαριασμό, ώστε να αρχίσουν οι εργασίες ασφαλτόστρωσης το συντομότερο δυνατό.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης