Αυθαιρεσία τραπεζών εις βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Αριθμός πρωτ: 14406
Ημερομηνία κατάθεσης: 13/2/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: Αυθαιρεσία τραπεζών εις βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Τις έντονες διαμαρτυρίες των ιδιοκτητών μικρομεσαίων επιχειρήσεων του Ηρακλείου, έχουν προκαλέσει οι αυθαίρετοι όροι που θέτουν οι τράπεζες για την χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ).
Έτσι, σύμφωνα με τις καταγγελίες που φθάνουν στην Ομοσπονδία Επαγγελματιών-Βιοτεχνών και Εμπόρων Επιχειρήσεων Νομού Ηρακλείου (ΟΕΒΕΝΗ), σε αρκετές περιπτώσεις, οι τράπεζες ζητούν για παράδειγμα έγγραφη δέσμευση του επιχειρηματία ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε απόλυση εργαζομένων για τρία χρόνια, κλπ.
Επίσης, υπάρχουν περιπτώσεις που οι τράπεζες κρατούν από το δάνειο μέσω ΤΕΜΠΜΕ ένα μέρος ισόποσο με άλλα προηγούμενα δάνεια που είχαν χορηγήσει στον ίδιο επιχειρηματία, για να εξοφληθούν τα οφειλόμενα.
Επειδή αυτή η τακτική από πλευράς τραπεζών είναι αυθαίρετη και δεν συνάδει με τον κυρίως στόχο της ουσιαστικής στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τόνωσης της αγοράς, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο της κρίσης που διανύουμε,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ.Υπουργός:
Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, προκειμένου να θέσει φραγμούς στις αυθαίρετες τακτικές των τραπεζών, ώστε να ενισχυθούν ουσιαστικά οι μικρομεσαίοι.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης