Αυστηρότεροι έλεγχοι στις μεταλλαγμένες ζωοτροφές και ενημέρωση των κτηνοτρόφων της χώρας μας

Αριθμός πρωτ: 9270
Ημερομηνία κατάθεσης: 13/6/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Αυστηρότεροι έλεγχοι στις μεταλλαγμένες ζωοτροφές και ενημέρωση των κτηνοτρόφων της χώρας μας.

Με πρόσφατη ανακοίνωσή της η ΓΕΣΑΣΕ, επισημαίνει την παντελή έλλειψη ενημέρωσης των Ελλήνων κτηνοτρόφων για τα μεταλλαγμένα με αποτέλεσμα να προμηθεύονται ζωοτροφές με Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς (ΓΤΟ).
Επειδή με αφορμή και το πρόσφατο γεγονός διάθεσης ζωοτροφών με μεταλλαγμένη σόγια, καθώς και οι πληροφορίες στον τύπο ότι το ίδιο κάνουν αρκετές εταιρίες που διακινούν ζωοτροφές.
Επειδή οι κτηνοτρόφοι στην Κρήτη αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα ταλανίζονται από πολλά προβλήματα η Κυβέρνηση οφείλει να τους προστατέψει με το να ενεργοποιήσει και να εντείνει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, προκειμένου οι παραγωγοί να μην προμηθεύονται εν αγνοία τους μεταλλαγμένες ζωοτροφές.
Επειδή η Κυβέρνηση οφείλει να εξασφαλίζει ένα υγιές περιβάλλον στον κτηνοτροφικό κλάδο και όχι η έλλειψη ελέγχων να δημιουργεί στρεβλώσεις στην αγορά με αποτέλεσμα να υπονομεύεται ουσιαστικά ο αγώνας για μια ανταγωνιστική γεωργία με ασφαλή και ποιοτικά προϊόντα.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
1) Εάν προτίθεται άμεσα να ενεργοποιήσει και να εντείνει όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς προκειμένου να εκλείψει η διακίνηση ζωοτροφών με γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.
2) Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να ενημερώνονται όλοι οι κτηνοτρόφοι της χώρας μας για τις μεταλλαγμένες ζωοτροφές, ώστε να μην τις αγοράζουν εν αγνοία τους.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης