Αυστηρότεροι έλεγχοι των επικίνδυνων προϊόντων στην ελληνική αγορά

Αριθμός πρωτ: 8694
Ημερομηνία κατάθεσης: 17/3/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΘΕΜΑ: Αυστηρότεροι έλεγχοι των επικίνδυνων προϊόντων στην ελληνική αγορά.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ελληνικού Κέντρου Καταναλωτών (ΕΛΚΕΚΑ), καταγράφεται μεγάλη αύξηση, χρόνο με το χρόνο, επικίνδυνων προϊόντων στην ελληνική αγορά, όπως παιχνίδια, ηλεκτρικές συσκευές κ.τ.λ.

Όπως καταδεικνύεται από τα στοιχεία η αύξηση που υπάρχει είναι μεγάλη, αφού στο δεκάμηνο του 2006 είχαν αποσταλεί 848 σήματα κινδύνου, ενώ στο δεκάμηνο του 2007 απεστάλησαν 1.142 (αύξηση 56%).

Επειδή η τάση είναι αυξητική και μάλιστα σε ανησυχητικό βαθμό, γεγονός που δημιουργεί αναστάτωση στους έλληνες καταναλωτές, αφού δεν μπορούν να είναι σίγουροι για την ποιότητα πολλών προϊόντων που αγοράζουν, όταν μάλιστα την πρώτη θέση των επικίνδυνων προϊόντων κατέχουν τα παιχνίδια σε ποσοστό 31%, τα μηχανοκίνητα-μοτοσικλέτες (15%) και οι ηλεκτρονικές συσκευές (12%).

Επειδή από τα στοιχεία προκύπτει ότι την πρωτιά από τις χώρες προέλευσης των προϊόντων κατέχει η Κίνα μεω649 επικίνδυνα προϊόντα (51%) και ακολουθούν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με 23% και με 13% οι άλλες χώρες.

Επειδή τελευταία και οι αγορές της Κρήτης έχουν κατακλυστεί από κινέζικα προϊόντα, πολλά δε από αυτά πωλούνται από πλανόδιους πωλητές ακόμα και στα χωριά,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ

Οι κ.κ. Υπουργοί:

Σε ποιες ενέργειες και ποια μέτρα προτίθεται να λάβει άμεσα, για τον αποκλεισμό των επικίνδυνων προϊόντων στην αγορά, αλλά και την ενημέρωση των καταναλωτών προκειμένου να γνωρίζουν και να λαμβάνουν μέτρα για την αποφυγή αγοράς των επικίνδυνων αυτών προϊόντων όταν αυτά διατεθούν στην αγορά, κυρίως όταν πρόκειται για μικρά παιδιά, αφού το ποσοστό τους αυξάνει επικίνδυνα.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης