Αύξηση κλοπών και σύστημα αστυνόμευσης

Αριθμός πρωτ: 15245
Ημερομηνία κατάθεσης: 20/4/2011

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΘΕΜΑ: Αύξηση κλοπών και σύστημα αστυνόμευσης.

Έντονη ανησυχία επικρατεί το τελευταίο διάστημα στην πόλη και την ύπαιθρο του νομού Ηρακλείου από το κύμα κλοπών που παρατηρείται.
Αυτοκίνητα ανεξέλεγκτα κυκλοφορούν και οι επιβαίνοντες, ντόπιοι και ξένοι, αφαιρούν ό,τι υποπέσει στην αντίληψή τους.
Αποψιλώνουν ακόμα και μη λειτουργούντα ελαιουργεία της υπαίθρου, ανεμόμυλους και ό,τι άλλο βρεθεί μπροστά τους τα οποία πωλούν ως παλιοσίδερα ή ως αντίκες σε μάντρες παλαιών υλικών, χωρίς να διερευνάται ούτε η προέλευσή τους, ούτε αν είναι προϊόν κλοπής.
Η αγανάκτηση όσων υφίστανται τις συνέπειες είναι δικαιολογημένη γιατί διαπιστώνουν ότι η ασφάλεια της περιουσίας τους είναι ελλειπής.
Τα επιτεύματα των αστυνομικών δυνάμεων του νησιού για μεγάλα και σημαντικά προβλήματα από μόνα τους δεν επαρκούν για να εμπεδώσουν το κλίμα ασφάλειας στους πολίτες και ούτε προστατεύουν τις περιουσίες τους.
Επειδή το τελευταίο διάστημα τα φαινόμενα αυτά έχουν ενταθεί και τα τοπικά μέσα επικοινωνίας καθημερινά ασχολούνται με τέτοια περιστατικά.
Επειδή οι περιπολίες των δυνάμεων «ΔΙΑΣ» και άλλων ειδικών μονάδων, δεν είναι επαρκείς, με αποτέλεσμα οι έλεγχοι των μεταφερόμενων φορτίων να είναι περιορισμένοι και το έδαφος πρόσφορο για κάθε είδους παρανομία.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ.Υπουργός
Αν στα πλαίσια της αναδιοργάνωσης των αστυνομικών δυνάμεων που έχει ξεκινήσει, με ορατά θετικά αποτελέσματα, επιδιωχθεί να διαφοροποιηθεί συνολικά το σύστημα αστυνόμευσης στους δημόσιους χώρους ωστε η αποτελεσματικότητα των αστυνομικών δυνάμεων να μεγιστοποιηθεί αλλά και το κλίμα ασφάλειας να εμπεδωθεί το συντομότερο δυνατόν.

Ο ερωτών βουλευτής
Μανόλης Σοφ. ΣτρατάκηςΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ