Αύξηση ρεκόρ των ακάλυπτων επιταγών

Αριθμός πρωτ: 493
Ημερομηνία κατάθεσης: 18/6/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: Αύξηση ρεκόρ των ακάλυπτων επιταγών.

Η δυσχερής κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην αγορά από τη μεγάλη αύξηση των ακάλυπτων επιταγών και των απλήρωτων συναλλαγματικών, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας «Τειρεσίας Α.Ε.», για το 2008 συνεχίζεται, με ακόμα μεγαλύτερο ρυθμό και για το πρώτο πεντάμηνο του 2009.

Επειδή σύμφωνα με τα στοιχεία οι ακάλυπτες επιταγές τον περασμένο Μάιο εκτινάχθηκαν στα 335,26 εκατ. ευρώ, από 102 εκατ. ευρώ που ήταν τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 228,46% ,ενώ για τις απλήρωτες συναλλαγματικές την αντίστοιχη περίοδο είναι 18,14 εκατ. ευρώ από 14,13 εκατ. ευρώ, δηλαδή αυξήθηκαν σε σχέση με πέρυσι κατά 30,32%, γεγονός που καταδεικνύει την οικονομική δυσπραγία των συναλλασσόμενων.

Επίσης, για το πρώτο πεντάμηνο του 2009 σφραγίστηκαν συνολικά 132.357 σώματα επιταγών συνολικού ύψους 1.319 δις ευρώ, ποσό τριπλάσιο σχεδόν με αυτό του 2008, το οποίο ήταν 424,41 εκατ. ευρώ, ενώ μαζί με τις απλήρωτες συναλλαγματικές ανέρχεται σήμερα στα 1.413 δις ευρώ.

Επειδή η κατάσταση που επικρατεί στο Νομό Ηρακλείου και την Κρήτη γενικότερα είναι ιδιαιτέρως ανησυχητική, καθώς σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του ΟΕΒΝΗ καταγράφεται ρεκόρ ακάλυπτων επιταγών, με αποτέλεσμα να διογκώνεται επικίνδυνα το θέμα της τοκογλυφίας, αφού αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα κυρίως οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες.

Επειδή ολόκληρος ο εμπορικός κόσμος του Νομού Ηρακλείου ανησυχεί ιδιαίτερα καθώς οι προβλέψεις και για τους επόμενους μήνες είναι δυσοίωνες και αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία, μόνο το μήνα Μάιο προστέθηκαν 34.000 άτομα από όλη τη χώρα στις «μαύρες» λίστες.

Επειδή παρά τις επανειλημμένες Ερωτήσεις μου για το ιδιαίτερα σοβαρό αυτό θέμα η Κυβέρνηση δεν έχει λάβει κανένα αποτελεσματικό μέτρο με αποτέλεσμα, όχι μόνο να μην αντιμετωπίζεται το πρόβλημα αλλά να διογκώνεται διαχρονικά, με τραγικές συνέπειες,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ

Ο κ. Υπουργός:

Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου να αντιμετωπιστεί το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει στην αγορά λόγω της μεγάλης αύξησης, τόσο του συνόλου όσο και της αξίας των ακάλυπτων επιταγών και των συναλλαγματικών.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης