Αύξηση της ανεργίας

Αριθμός πρωτ: 2210
Ημερομηνία κατάθεσης: 15/7/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ΘΕΜΑ: Αύξηση της ανεργίας.

Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα μας καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, έφτασε τον Απρίλιο στο 9,4% σημειώνοντας εκρηκτική αύξηση έναντι του Απριλίου 2008, οπότε και ήταν 7,7%.
Έτσι, καταρρέει ένα από τα επιχειρήματα της κυβέρνησης περί συγκράτησης της ανεργίας και διατήρησης της απασχόλησης.
Επειδή, πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση στα χρονικά του δείκτη, που σύμφωνα με τους ειδικούς, οφείλεται στο ότι πολλά ξενοδοχεία δεν άνοιξαν έγκαιρα, αλλά και στην πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας.
Επειδή, προβλέπεται η συνέχιση αυτή της τάσης και τους επόμενους μήνες όπου αναμένεται να οδηγήσει το ποσοστό ανεργίας σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα.
Επειδή, αυτή η εκτίναξη της ανεργίας επιβεβαιώνει απλά τον συνδυασμό των επιπτώσεων της χρηματοπιστωτικής κρίσης και την αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής για την αντιμετώπισή τους.
Επειδή, εκτός του επίσημα καταγεγραμμένου ποσοστού ανεργίας στο 9,4% (466.878 άτομα) πρέπει να συνυπολογιστούν και οι χιλιάδες άνεργοι που δεν καταγράφονται ποτέ στους δείκτες, οι οποίοι κάτω από διάφορες μορφές εκμετάλλευσης όπως η ανασφάλιστη εργασία, η ημιαπασχόληση κλπ, ζουν στην ουσία σε ένα καθεστώς μερικής ανεργίας.
Επειδή, συμφωνα με την ΕΣΥΕ, η ανεργία εξακολουθεί να πλήττει περισσότερο τις γυναίκες αλλά κυρίως τους νέους από 15-24 ετών.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Η κα Υπουργός:
Σε ποιές ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να συγκρατήσει την αλματώδη αύξηση της ανεργίας που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, οδηγώντας πολλούς συμπολίτες μας στην οικονομική εξαθλίωση.

Ο Ερωτών βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης