Αύξηση της εγκληματικότητας στην Ελλάδα

Αριθμός πρωτ: 5088
Ημερομηνία κατάθεσης: 25/1/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: Αύξηση της εγκληματικότητας στην Ελλάδα.

Αύξηση παρουσιάζει η εγκληματικότητα στην Ελλάδα σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, γεγονός το οποίο αποδίδεται στην παραβατικότητα των αλλοδαπών και κυρίως όσων λαθραία περνούν τα σύνορα της χώρας.
Ένας στους δύο βιασμούς και σχεδόν τέσσερις στις δέκα ανθρωποκτονίες αποδίδονται στους αλλοδαπούς, οι οποίοι επίσης έρχονται πρώτοι στις πλαστογραφίες και στις παραβάσεις πνευματικής ιδιοκτησίας.
Επειδή ολόκληρες γειτονιές τόσο στην Αθήνα όσο και σε πολλές επαρχιακές πόλεις, μεταξύ των οποίων και στο Ηράκλειο έχουν γκετοποιηθεί από την παρουσία μιας μειοψηφίας οικονομικών προσφύγων με παραβατική συμπεριφορά, με αποτέλεσμα να έχει απολεσθεί το αίσθημα ασφάλειας των ελλήνων πολιτών.
Επειδή από τα εξιχνιασθέντα εγκλήματα προκύπτει αυξημένη συμμετοχή των αλλοδαπών στη διάπραξη συγκεκριμένων αδικημάτων, όπως στις ανθρωποκτονίες, στους βιασμούς, στις κλοπές και τις διαρρήξεις κλπ.,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
1) Με ποιο σχέδιο δράσης πρόκειται να αντιμετωπίσει την έξαρση της εγκληματικότητας στην Ελλάδα.
2) Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου αφενός να αποτραπεί η λαθραία είσοδος μεταναστών στη χώρα, η οποία δρα καταλυτικά στην αύξηση της εγκληματικότητας και αφετέρου να βελτιωθεί η θέση όσων μεταναστών επιθυμούν να ενταχθούν ομαλά στην ελληνική κοινωνία.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ