Αύξηση του ελάχιστου ποσού του προγράμματος Leader στους δήμους του νομού Ηρακλείου

Αριθμός πρωτ: 11351
Ημερομηνία κατάθεσης: 6/5/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
2) ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
3) ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Αύξηση του ελάχιστου ποσού του προγράμματος Leader στους δήμους του νομού Ηρακλείου.

Όπως είναι γνωστό ο Νομός Ηρακλείου και γενικότερα η Κρήτη ως νησί έχει αδικηθεί στην απορρόφηση των κονδυλίων του Γ’ ΚΠΣ επειδή μ’ αυτό έπρεπε να υλοποιηθούν τα μεγάλα έργα του κορμού της χώρας και όλοι οι φορείς και οι πολίτες της Κρήτης και του Νομού Ηρακλείου ειδικότερα αναμένουν την αποκατάσταση αυτής της αδικίας από το ΕΣΠΑ.
Επειδή ο Νομός Ηρακλείου που αποτελούσε το μοναδικό σχεδόν σταφιδοπαραγωγικό νομό της χώρας έχει υποστεί φοβερές συνέπειες από την ολοκληρωτική σχεδόν καταστροφή αυτού του σημαντικού κλάδου της οικονομίας του νησιού.
Επειδή διαπιστώνεται ότι σε περιοχές με παρεμφερή ή και λιγότερα προβλήματα, αναπτυξιακά προγράμματα όπως το Leader, το ελάχιστο ποσό από 12 έχει αυξηθεί σε 20 εκατομμύρια ευρώ.
Επειδή και ο νομός Ηρακλείου πρέπει να ενταχθεί στην ίδια κατηγορία με τις πληγείσες βαμβακοπαραγωγικές και καπνοπαραγωγικές περιοχές της χώρας,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ

Οι κ.κ. Υπουργοί:
Εάν προτίθενται να προβούν στην άμεση αύξηση του ελάχιστου ποσού του προγράμματος Leader από 12 σε 20 εκατομμύρια ευρώ για τους δήμους του νομού Ηρακλείου, όπως έχει γίνει με άλλες περιοχές της χώρας που έχουν παρόμοια προβλήματα.

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Μανόλης Στρατάκης
Βασίλης Κεγκέρογλου
Γιάννης Σκουλάς
Μαρία Σκραφνάκη