Αύξηση των κρουσμάτων έιτζ στη χώρα μας

Αριθμός πρωτ: 2338
Ημερομηνία κατάθεσης: 22/11/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΘΕΜΑ: Αύξηση των κρουσμάτων έιτζ στη χώρα μας.

Ανησυχία και προβληματισμός επικρατεί τόσο στην κοινωνία όσο και μεταξύ των γιατρών από το γεγονός ότι για τρίτη συνεχόμενη χρονιά παρατηρείται αύξηση νέων κρουσμάτων έιτζ στη χώρα μας.
Σύμφωνα με την εκτίμηση των ειδικών, τα νέα περιστατικά έιτζ το 2007 αυξήθηκαν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20%, ενώ τόσο το 2006 όσο και το 2005 είχαμε αύξηση.
Επειδή το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό, γιατί η χαλάρωση των πολιτών αποδίδεται στην απουσία προγράμματος συνεχούς ενημέρωσης των πολιτών από την πλευρά της Πολιτείας για την προστασία τους.
Επειδή με αφορμή την αύξηση των νέων κρουσμάτων έιτζ στη χώρα μας αναδεικνύεται για άλλη μια φορά και το πρόβλημα που υπάρχει με τις Μονάδες Λοιμώξεων, την έλλειψη νοσηλευτών αλλά και κλινών.
Επειδή δημιουργείται πρόβλημα με τη νοσηλεία των ασθενών από άλλες κλινικές, με αποτέλεσμα οι οροθετικοί ανεξάρτητα από το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζουν να πρέπει να νοσηλεύονται στη μονάδα λοιμώξεων λόγω «στιγματισμού» τους, που συνεχίζει να υφίσταται ακόμα και μέσα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
1) Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου να υπάρχει ένα πρόγραμμα συνεχούς ενημέρωσης των πολιτών για την προστασία τους από το έιτζ, αφού για τρίτη συνεχόμενη χρονιά καταγράφεται αύξηση νέων κρουσμάτων έιτζ στη χώρα μας.
2) Τι προτίθεται να κάνει για την αντιμετώπιση των προβλημάτων έλλειψης νοσηλευτών αλλά και κλινών στις Μονάδες Λοιμώξεων των νοσοκομείων.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης
ΑΠΑΝΤΗΣΗ