Αύξηση χωρητικότητας φράγματος Καραβάδου Ν. Ηρακλείου

Αριθμός πρωτ: 12713
Ημερομηνία κατάθεσης: 19/1/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤOΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Αύξηση χωρητικότητας φράγματος Καραβάδου Ν. Ηρακλείου.

Στην περιοχή του Δ.Δ. Καραβάδου του Δήμου Αρκαλοχωρίου έχει κατασκευαστεί ένα μικρό φράγμα, το οποίο όμως όπως αποδείχθηκε στην πράξη αρκετά χρόνια μετά, δεν καλύπτει ούτε τις ανάγκες για τις οποίες είχε κατασκευαστεί.
Συγκεκριμένα ενώ είχε κατασκευαστεί και υδατοδεξαμενή 100 μ3 προκειμένου να αρδεύεται και κάποια έκταση ανάντι του φράγματος το νερό δεν επαρκεί ούτε για τις εκτάσεις που βρίσκονται κατάντι του φράγματος και η δεξαμενή μένει αναξιοποίητη πολλά χρόνια τώρα.
Με δεδομένο ότι η συγκεκριμένη περιοχή είναι από τις πλέον ξηροθερμικές περιοχές του Νομού Ηρακλείου και καμία καλλιέργεια δεν μπορεί να αποδώσει ούτε τα προβλεπόμενα εάν δεν αρδευθεί.
Επειδή υπάρχει δυνατότητα με πολύ μικρό σχετικά κόστος, που σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις δεν θα υπερβαίνει τις 500.000 € και την απαλλοτρίωση έκτασης ούτε 50 στρ. να αυξηθεί σημαντικά μέχρι και να διπλασιασθεί η χωρητικότητα του φράγματος.
Επειδή είναι ανάγκη να εξασφαλισθεί η απαιτούμενη ποσότητα νερού για τις ανάγκες των καλλιεργειών της περιοχής που είναι κυρίως η ελαιοκαλλιέργεια και ο Δήμος Αρκαλοχωρίου που έχει τη διαχείριση του φράγματος αδυνατεί να καλύψει το κόστος της παρέμβασης ενώ πρόσφατα είχε διαθέσει χρήματα για την στεγανοποίηση του φράγματος,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
ο κ. Υπουργός:
Αν προτίθεται να εντάξει στον προγραμματισμό του Υπουργείου την αύξηση της χωρητικότητας του φράγματος αφού με ευθύνη του Υπουργείου του κατασκευάστηκε το έργο αλλά και οι υπολογισμοί ήταν εκτός πραγματικότητας, προκειμένου να ικανοποιηθούν τουλάχιστον όλες οι ανάγκες για τις οποίες είχε κατασκευαστεί .

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης