Βιωσιμότητα Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου

Αριθμός πρωτ: 347
Ημερομηνία κατάθεσης: 23/7/2010

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΘΕΜΑ: Βιωσιμότητα Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

Έντονη ανησυχία προκαλούν στους φοιτητές αλλά και τα μέλη ΔΕΠ, οι πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με την καταβολή διδάκτρων στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ).
Συγκεκριμένα, διαφαίνεται σοβαρός κίνδυνος για τη βιωσιμότητα του Ιδρύματος, καθώς σε περίπτωση που δικαιωθούν οι περίπου 350 φοιτητές, προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί και απόφοιτοι, οι οποίοι έχουν καταθέσει ομαδική αγωγή, το ΕΑΠ θα αναγκαστεί να επιστρέψει καταβληθέντα δίδακτρα που ανέρχονται σε περίπου 16 εκατομμύρια ευρώ.
Μάλιστα, ορισμένα μέλη ΔΕΠ του ΕΑΠ, εκφράζουν τον έντονο προβληματισμό τους για το μέλλον του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και επισημαίνουν σε σχετική επιστολή τους ότι το ΕΑΠ κινδυνεύει να οδηγηθεί άμεσα σε συρρίκνωση, την ώρα που είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν και άλλες αγωγές.
Επειδή, η καταβολή διδάκτρων ανέκαθεν δημιουργούσε προβλήματα στους φοιτητές του ΕΑΠ.
Επειδή, το επίπεδο σπουδών είναι υψηλό και είναι άδικο να οδηγηθεί το ΕΑΠ ακόμα και σε αναστολή της λειτουργίας Προγραμμάτων Σπουδών.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ

Η κ.Υπουργός
Αν προτίθεται να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες προκειμένου, ανεξάρτητα από την δικαστική απόφαση, να μην προκύψουν οικονομικά προβλήματα στο ΕΑΠ αλλά και αν προτίθεται να προτείνει στη Διοίκηση του Ιδρύματος μείωση των διδάκτρων σπουδών, ώστε να αποτραπούν μελλοντικές προσφυγές φοιτητών στη δικαιοσύνη.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. ΣτρατάκηςΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ