Για αποσπασματική ενέργεια κάνει λόγο η ΠΑΣΕΓΕΣ σχετικά με το μέτρο της άτοκης χρηματοδότησης των συνεταιρισμών

Αριθμός πρωτ: 10080
Ημερομηνία κατάθεσης: 17/11/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Για αποσπασματική ενέργεια κάνει λόγο η ΠΑΣΕΓΕΣ σχετικά με το μέτρο της άτοκης χρηματοδότησης των συνεταιρισμών.

Η ΠΑΣΕΓΕΣ με πρόσφατη ανακοίνωσή της κάνει λόγο για αποσπασματική ενέργεια από την πλευρά της Κυβέρνησης όσον αφορά το μέτρο της χορήγησης άτοκου δανείου 150 εκατ. ευρώ στις Ενώσεις των συνεταιρισμών που δραστηριοποιούνται στην εμπορία δημητριακών.
Όπως επισημαίνεται, το Υπουργείο οφείλει άμεσα να καθορίσει τους όρους και τις προϋποθέσεις, με βάση τις οποίες θα γίνει ο άτοκος δανεισμός των Ενώσεων, προκειμένου από τη μια μεριά να μην επιβαρυνθούν με νέα χρέη οι συνεταιριστικές οργανώσεις και από την άλλη να μην δημιουργηθούν προβλήματα ανάμεσα στους αγρότες και στις Ενώσεις.
Επειδή η πολιτική της Κυβέρνησης έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο τον αγροτικό πληθυσμό της χώρας και τώρα, με δεδομένη την επερχόμενη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση καλείται να λάβει μια σειρά μέτρων τα οποία θα πρέπει να επιλύσουν σημαντικά προβλήματα και όχι να δημιουργήσουν εντυπώσεις.
Επειδή όπως επεσήμανα και στην πρόσφατη Ερώτησή μου 9847/12-11-08, οι συνεταιρισμοί στο Νομό Ηρακλείου, όπως και σε ολόκληρη τη χώρα αποτελούν ασπίδα ενάντια στην ασυδοσία και την αισχροκέρδεια που υπάρχει στην αγορά και είναι σε έξαρση τα τελευταία χρόνια,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Ποιοι όροι και ποιες προϋποθέσεις θα ισχύσουν σχετικά με την χορήγηση άτοκου δανείου 150 εκατ. ευρώ στις Ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών που δραστηριοποιούνται στην εμπορία δημητριακών και πότε θα καθοριστούν προκειμένου να μην επωμιστούν με επιπλέον χρέη οι συνεταιριστικές οργανώσεις και ποια άλλα μέτρα προτίθεται να εφαρμόσει για την προστασία των συνεταιριστικών οργανώσεων και του εισοδήματος του αγροτικού κόσμου.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης