Δάνεια της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου για την κατασκευή μεγάλων έργων

Αριθμός πρωτ: 19
Ημερομηνία κατάθεσης: 17/6/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ
1) ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
2) ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
3) ΠΕΧΩΔΕ

ΘΕΜΑ: Δάνεια της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου για την κατασκευή μεγάλων έργων

Σε δανεισμό προτίθεται να καταφύγει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου προκειμένου να προγραμματίσει τα μεγάλα έργα υποδομής του νομού. Η έλλειψη εσόδων, η αδιαφορία της κεντρικής κυβέρνησης, αλλά και η αφαίρεση κονδυλίων, δυσχεραίνει το προγραμματισμό μεγάλης κλίμακας έργων στη περιοχή.
Σύμφωνα με δηλώσεις της Νομάρχου Ηρακλείου το κράτος δεν έχει καταβάλει ούτε καν τα χρήματα που θα έπρεπε να είχε καταβάλει σε δικά του έργα και επιπλέον μόνο από την αφαίρεση των τελών ταξινόμησης και μεταβίβασης η νομαρχία χάνει 3,5 εκατομμύρια ευρώ δηλαδή ένα μεγάλο έργο. Επίσης, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες δηλώσεις, υπάρχουν περιπτώσεις όπου η νομαρχία έχει βάλει χρήματα προκειμένου να προχωρήσουν τα έργα και δεν τα έχει πάρει όπως για παράδειγμα η ανασκαφική έρευνα στο δρόμο Χουδέτσι-Πύργος.
Επειδή μετά από αυτά η μόνη διέξοδος είναι ο δανεισμός.
Επειδή η εξεύρεση πόρων μέσω του δανεισμού αποτελεί μια μέθοδο η οποία αυξάνει το κόστος των έργων τα οποία θα πραγματοποιηθούν .
Επειδή υπάρχει ανάγκη για την κατασκευή μεγάλων έργων υποδομής στο νομό Ηρακλείου, το κόστος των οποίων είναι μεγάλο και απαιτεί και τη συνεπή συνδρομή της κεντρικής διοίκησης,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ. Υπουργοί:

Εάν προτίθενται να λάβουν μέτρα για την άμεση καταβολή των χρημάτων τα οποία όφειλε η κεντρική διοίκηση να έχει μέχρι σήμερα καταβάλει αλλά και για τη διασφάλιση των επόμενων χρηματοδοτήσεων προς τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου προκειμένου να προγραμματισθούν μεγάλα έργα τα οποία έχει ανάγκη ο νομός .

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. ΣτρατάκηςΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΧΩΔΕΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠ.ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ