Δέσμευση της Υφυπ.Παιδείας στον Μ.Στρατάκη για τους εκπαιδευτικούς με αναπηρία

Ηράκλειο 10/3/2010
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Δεσμεύομαι, ανάλογα με τους διορισμούς, να κάνω το καλύτερο δυνατόν για τις ευαίσθητες αυτές κατηγορίες των συμπολιτών μας», ανέφερε μεταξύ άλλων η Υφυπουργός Παιδείας κ.Χριστοφιλοπούλου, απαντώντας την Τρίτη στη Βουλή, σε Ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ, κ.Μανόλη Σοφ. Στρατάκη, σχετικά με το διορισμό των εκπαιδευτικών με αναπηρία 67% και άνω, καθώς και για τους εκπαιδευτικούς με ανάπηρα παιδιά.

Βέβαια, όπως ενημέρωσε τον κ.Στρατάκη η Υφυπουργός, θα πρέπει να ολοκληρωθεί η πλήρης καταγραφή σε όλη τη χώρα των πραγματικών κενών που υπάρχουν στα σχολεία, με δεδομένη τόσο την παρούσα δημοσιονομική κατάσταση που περιορίζει τους πόρους για διορισμούς, όσο και την πληθώρα των αποσπασμένων εκπαιδευτικών (σχεδόν 18.000) σε υπηρεσίες άσχετες με την τάξη.

Με βάση αυτά τα κενά και μόνο, και αφού υπάρχει ορθολογική τακτοποίηση των αποσπάσεων, μόνο σε πραγματικά κενά, θα μπορέσει να προσδιοριστεί ο ακριβής αριθμός των διορισμών που μπορούν να πραγματοποιηθούν.

Ο κ.Στρατάκης στην τοποθέτησή του, αφού ευχαρίστησε την κα Υφυπουργό για το ενδιαφέρον της στους εκπαιδευτικούς με αναπηρία, αλλά και συνολικά την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για τις πρόσφατες ανακοινώσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο για την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας ανέφερε: «Υπάρχουν ορισμένες κατηγορίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν με περισσότερη ευαισθησία συνολικά από την πολιτεία».

Και συνέχισε: «Νομίζω ότι ρυθμίσεις του νόμου, όπως ακριβώς προβλέπονται, είναι μεν προς θετική κατεύθυνση ενδεχομένως, όμως, να δέχονται και διορθώσεις, όπως είναι για παράδειγμα η διόρθωση, που πρέπει να γίνει σε ό,τι αφορά τους γονείς που έχουν ανάπηρα παιδιά, οι οποίοι είναι στην πράξη εξειδικευμένοι στην ειδική αγωγή και που πολλές φορές είναι σε δυσμενέστερη μοίρα και απ’ αυτούς που είναι ήδη ανάπηροι, διότι εκείνοι έχουν περάσει μία διαδικασία, έχουν ενηλικιωθεί, των άλλων τα παιδιά όμως, χρειάζονται μία περισσή φροντίδα ιδιαίτερα στις μέρες μας και πρέπει να την έχουν στα πλαίσια μιας ευνομούμενης πολιτείας. Θεωρώ ότι οι ανάγκες είναι πολλαπλάσιες πολλές φορές γι’ αυτούς».

Τέλος, ο κ.Στρατάκης επεσήμανε ότι περιμένει από το Υπουργείο στα πλαίσια της συνολικής αναβάθμισης που επιδιώκει στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, να έχει υπόψη του και αυτές τις κατηγορίες εκπαιδευτικών, ώστε όταν θα έχει ολοκληρωθεί αυτή η προσπάθεια, «να είμαστε όλοι περήφανοι και να νιώθουμε ότι κάναμε το καλύτερο που μπορούσαμε για να καλύψουμε και τις ανάγκες αυτών των ανθρώπων, αλλά και όποιες άλλες ανάγκες υπάρχουν και κυρίως να συμβάλουμε μέσα από την αξιοποίηση αυτών των ανθρώπων στην κατά το δυνατόν καλύτερη αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Παιδείας».