Δίκτυο υψηλής τάσης στη νότια Κρήτη από το εργοστάσιο της ΔΕΗ στον Αθερινόλακο μέχρι τον υποσταθμό Μοιρών

Αριθμός πρωτ: 11074
Ημερομηνία κατάθεσης: 23/4/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΘΕΜΑ: Δίκτυο υψηλής τάσης στη νότια Κρήτη από το εργοστάσιο της ΔΕΗ στον Αθερινόλακο μέχρι τον υποσταθμό Μοιρών.

Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού έχει σχεδιάσει και υλοποιεί κατασκευή δικτύου μεταφοράς ρεύματος υψηλής τάσης από το εργοστάσιο του Αθερινόλακου στον Υποσταθμό των Μοιρών παράλληλα προς το υφιστάμενο δίκτυο επίσης υψηλής τάσης.
Επειδή ο νέος Σχεδιασμός της ΔΕΗ δεν λαμβάνει υπόψη του την επικινδυνότητα της παραγόμενης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας των δικτύων υψηλής τάσης και περνάει τη νέα γραμμή μέσα ή πολύ κοντά από οικισμούς, όπως το Δεμάτι του Δήμου Αρκαλοχωρίου, σε αντίθεση με το υφιστάμενο δίκτυο που βρίσκεται σε ασφαλή απόσταση.
Επειδή τα επιστημονικά δεδομένα έγκριτων Πανεπιστημίων έχουν επιβεβαιώσει τους κινδύνους που υπάρχουν, όταν άνθρωποι και κυρίως παιδιά, διαμένουν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα σε πολύ κοντινή απόσταση από τα δίκτυα υψηλής τάσης.
Επειδή οι κάτοικοι της συγκεκριμένης περιοχής είναι ανάστατοι και προτίθενται να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, επειδή διαπιστώνουν ότι τη ΔΕΗ υλοποιεί αυτό το έργο,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Αν προτίθεται να παρέμβει στη Διοίκηση της ΔΕΗ ώστε η νέα γραμμή μεταφοράς ρεύματος να μη διέρχεται μέσα ή κοντά από οικισμούς, προκειμένου να αποφευχθούν οι κίνδυνοι που αποδεδειγμένα υπάρχουν.

O Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης