Δημιουργία Μουσείου Μεσσαράς και Αρχαιολογικού Πάρκου Φαιστού

Αριθμός πρωτ: 15829
Ημερομηνία κατάθεσης: 10/3/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΘΕΜΑ: Δημιουργία Μουσείου Μεσσαράς και Αρχαιολογικού Πάρκου Φαιστού.

Με επανειλημμένες Ερωτήσεις μου, 3259/27-9-04, 6971/25-1-05, 5378/9-12-05, 5534/13-12-05 και 7224/1-2-06, 7951/21-2-06 έχω επισημάνει την ανάγκη προώθησης των έργων που θα διατηρήσουν και θα αναδείξουν την πολιτιστική κληρονομιά της ευρύτερης περιοχής της Μεσσαράς, όπως το Μουσείο Μεσσαράς, το Αρχαιολογικό Πάρκο Φαιστού-Αγίας Τριάδας-Κομμού-Πιτσιδίων, τη συντήρηση του Λαβύρινθου, τις ανασκαφές στους αρχαιολογικούς χώρους του Κομμού, της Γόρτυνας και των Αστερουσίων.
Οι αρχαιολογικοί χώροι του Νομού Ηρακλείου έχουν πλούσια συμβολή στους πόρους του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, σε αντίθεση με τη φτωχή χρηματοδότηση ανάλογων έργων στο νομό Ηρακλείου.
Επειδή ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσσαράς, για πολλοστή φορά, επισημαίνει την αναγκαιότητα ίδρυσης, ανέγερσης και λειτουργίας Αρχαιολογικού Μουσείου στη Μεσσαρά προκειμένου τα πολυπληθή και σημαντικά ευρήματα των πολλών αρχαιολογικών χώρων της περιοχής, Φαιστός, Αγία Τριάδα, Κομμός, Έπαυλη Πιτσιδίων, Μάταλα, τάφοι όπως της Μεσσαράς-Αστερουσίων, Γόρτυνας, Λέντα κ.τ.λ., να μη βρίσκονται στοιβαγμένα σε αποθήκες κάτω από άκρως ακατάλληλες συνθήκες.
Επειδή, όπως επίσης επισημαίνει ο Σύλλογος, ανάλογης σημασίας έργο είναι η δημιουργία του Αρχαιολογικού Πάρκου Φαιστού- Αγίας Τριάδας-Κομμού-Πιτσιδίων.
Επειδή υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια των κατοίκων της περιφέρειας οι οποίοι αισθάνονται παραγκωνισμένοι, αφού για πολλά έργα, αν και υπήρχαν οι μελέτες, δεν έχει υπάρξει καμία χρηματοδότηση από την Κυβέρνηση.
Επειδή προκειμένου να προχωρήσουν και να υλοποιηθούν τα απαραίτητα έργα θα πρέπει να ενταχθούν στο 4ο ΚΠΣ,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Αν προτίθεται να εντάξει τη δημιουργία του Μουσείου της Μεσσαράς στο 4ο ΚΠΣ προκειμένου να υλοποιηθεί ένα σημαντικό έργο που θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Μεσσαράς, καθώς και τη δημιουργία του Αρχαιολογικού Πάρκου Φαιστού- Αγίας Τριάδας-Κομμού-Πιτσιδίων.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης