Δημιουργία παράνομων κτισμάτων και αδικία από δικαστική απόφαση για απαλλοτρίωση ακινήτου

Αριθμός πρωτ: 9240
Ημερομηνία κατάθεσης: 3/11/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

ΘΕΜΑ: Δημιουργία παράνομων κτισμάτων και αδικία από δικαστική απόφαση για απαλλοτρίωση ακινήτου.

Κατάφωρη αδικία δημιουργείται από απαλλοτρίωση που έγινε σε συγκεκριμένη περίπτωση και αφορά κτίσματα στο δρόμο Καρτερός-Επισκοπή του νομού Ηρακλείου.
Συγκεκριμένα, στη θέση Συνοικισμός του Δήμου Γουβών υπάρχει ισόγεια οικοδομή 220 τμ που χρησιμοποιείται ως επαγγελματική στέγη, σύμφωνα με την άδεια, με υπόγειο 220 τμ και ανώγειο 170 τμ. Όλα αυτά έχουν ανεγερθεί με νόμιμη άδεια και σε κανονική απόσταση από τον άξονα του παλαιού δρόμου.
Η νέα χάραξη του δρόμου σε συνδυασμό με την περιορισμένη απαλλοτρίωση τμήματος του οικοπέδου, δημιουργεί μείζον πρόβλημα γιατί η νόμιμη οικοδομή καθίσταται παράνομη αφού δεν είναι πλέον στην κανονική απόσταση από τον άξονα του νέου δρόμου.
Επιπλέον, η νέα κατάσταση διαμορφώνει εξαιρετική επικινδυνότητα στην ιδιοκτησία εξαιτίας των νέων υψομέτρων που δημιουργούνται και αποκλείει την ασφαλή προσπέλαση στον επαγγελματικό χώρο και την οικία αλλά και αχρηστεύει την επαγγελματική στέγη αφού όχι μόνο αφαιρείται ο προαύλιος χώρος αλλα καθίσταται αδύνατη η πρόσβαση και καταργείται η υπάρχουσα αποχέτευση.
Επειδή σε περίπτωση καταστροφής της οικίας για οποιονδήποτε λόγο, η νέα άδεια που πρέπει να εκδοθεί δεν θα αποδίδει τα ίδια τετραγωνικά οικοδομής τα οποία έχει ανάγκη η πολύτεκνη οικογένεια του ιδιοκτήτη, αλλά και δεν θα προσφέρει την επαγγελματική προοπτική που σήμερα νόμιμα έχει.
Επειδή η επιδικασθείσα απαλλοτρίωση δεν έλαβε υπόψη της όλες αυτές τις παραμέτρους, με αποτέλεσμα η εναπομείνασα επαγγελματική στέγη και η οικία να είναι αυθαίρετη, μη ασφαλής και παράνομη στην πράξη αφού δεν απέχει τη νόμιμη απόσταση από τον άξονα του δρόμου,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ.Υπουργός:
Αν προτίθεται να δώσει εντολή, ώστε με νόμιμες διαδικασίες να αποδοθεί πλήρης δικαιοσύνη, αφού ληφθούν υπόψη όλα τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν, πάντα σύμφωνα με τη συνταγματική επιταγή περί δικαιώματος ιδιοκτησίας και, στον βαθμό που δεν μπορεί ο ιδιοκτήτης να έχει τα ίδια νόμιμα τετραγωνικά μέτρα οικοδομής με τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται, να αποζημιωθεί ώστε να μπορεί να τα αποκτήσει σε άλλη θέση.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης