Δημοσιοποίηση των τυροκομικών μονάδων της Κρήτης που παράγουν νοθευμένα προϊόντα

Αριθμός πρωτ: 8008
Ημερομηνία κατάθεσης: 5/3/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤOΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΘΕΜΑ: Δημοσιοποίηση των τυροκομικών μονάδων της Κρήτης που παράγουν νοθευμένα προϊόντα.

Τη δημοσιοποίηση των τυροκομικών επιχειρήσεων που διαπιστώθηκε, μετά τη διενέργεια σχετικών ελέγχων, ότι παράγουν νοθευμένα προϊόντα, χρησιμοποιώντας εκτός από ντόπιο γάλα και ξένες ύλες, ζητούν οι κτηνοτρόφοι και οι τυροκόμοι της Κρήτης.
Σύμφωνα με το Σύλλογο Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Νομού Ηρακλείου, το 70% των τυροκομικών μονάδων που ελέγχθηκαν πρόσφατα από τις αρμόδιες υπηρεσίες, παρανομούν αφού νοθεύουν τα κρητικά τυριά.
Ο Σύλλογος των Τυροκόμων Ρεθύμνου καλεί επίσης το Υπουργείο να δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα των ελέγχων με την αρμόζουσα όμως προσοχή, επισημαίνοντας πως κάθε είδους αόριστη αναφορά, μόνο βλάπτει τη φήμη και την αξία των τυροκομικών προϊόντων της Κρήτης.
Επειδή, εκτός από την αισχροκέρδεια στην οποία αποσκοπούν τέτοιες ενέργειες, η δυσφήμηση των κρητικών τυροκομικών προϊόντων είναι δεδομένη και αποβαίνει σε βάρος τόσο των έντιμων τυροκόμων όσο και των καταναλωτών,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Εάν προτίθεται να κάνει δεκτό το αίτημα των κτηνοτρόφων αλλά και των τυροκόμων της Κρήτης για δημοσιοποίηση των επωνυμιών όσων τυροκομικών επιχειρήσεων του νησιού διαπιστώθηκε ότι παρανομούν, παράγοντας νοθευμένα τυροκομικά προϊόντα.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ