Διάδοση του έργου του Νίκου Καζαντζάκη

Αριθμός πρωτ: 10591
Ημερομηνία κατάθεσης: 25/5/2010

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
2) ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ΘΕΜΑ: Διάδοση του έργου του Νίκου Καζαντζάκη.

Όπως έχω επισημάνει και με παλαιότερες Ερώτήσεις μου, με πιο πρόσφατη την με αρ.πρωτ. 1495/3-7-2009, είναι αναγκαία η διάσωση αλλά και διάδοση του έργου του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη, ο οποίος αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εκφραστές και εκπροσώπους των ελληνικών γραμμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο.
Όμως, όπως προκύπτει και από την απάντηση στη παραπάνω Ερώτηση, υπάρχει μία ιδιότυπη ομηρία στο έργο του Ν.Καζαντζάκη, καθώς υπόκειται στο νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων και συνεπώς την ευθύνη γι’αυτό έχουν οι κληρονόμοι του, δεδομένου ότι δεν έχουν παρέλθει 70 χρόνια από το θάνατο του συγγραφέα (1957).
Σύμφωνα με τη Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, πρόσφατα, η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας και Εθνικών Κληροδοτημάτων του Υπουργείου Οικονομικών αναφέρει σε επιστολή της προς τη Διεθνή Εταιρεία, ότι το Ίδρυμα Μελετών Νίκου και Ελένης Καζαντζάκη με έδρα την Αθήνα (η έγκριση σύστασής του δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 620Β/23-7-1997) υπάγεται στην εποπτεία της Δ/νσης αυτής. Σύμφωνα, όμως, με προφορική ενημέρωση από τον έναν εκ των ιδρυτών κ. Πάτροκλο Σταύρου, το Ίδρυμα δεν μπορεί να εκτελέσει το σκοπό του λόγω έλλειψης πόρων και η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας και Εθνικών Κληροδοτημάτων έχει ζητήσει το διαχειριστικό έλεγχό του.
Επειδή, η υπόθεση της έκδοσης, επανέκδοσης, διακίνησης και μετάφρασης του έργου του Νίκου Καζαντζάκη είναι εθνική.
Επειδή οι μεταφράσεις των έργων του είναι παλιές και δυσεύρετες, ενώ στις περισσότερες χώρες έχουν εξαντληθεί εδώ και πολλά χρόνια, την ώρα που δεν έχει γίνει τίποτα για την ανανέωση των εκδόσεων των βιβλίων του και οι περισσότεροι τίτλοι δεν υπάρχουν στα βιβλιοπωλεία, ενώ τεκμήρια για τη ζωή και το έργο του είναι δυσπρόσιτα στους ερευνητές ανά τον κόσμο.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ.Υπουργοί
1) Εάν προτίθενται να προβούν σε διαχειριστικό έλεγχο του Ιδρύματος Νίκου και Ελένης Καζαντζάκη, καθώς το ίδιο δηλώνει αδυναμία να εκτελέσει το σκοπό του εξ αιτίας έλλειψης πόρων.
2) Αν συντελείται διοικητική έρευνα σχετικά με τα περιουσιακά στοιχεία του εν λόγω Ιδρύματος;
3) Σε ποιές άλλες ενέργειες προτίθενται να προβούν προκειμένου να υπάρξει ειδική μέριμνα για τη διάσωση και διάδοση στις νεότερες γενιές του έργου του Ν.Καζαντζάκη.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. ΣτρατάκηςΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠ.ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠ.ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ