Διάδοση του έργου του Νίκου Καζαντζάκη

Αριθμός πρωτ: 21484
Ημερομηνία κατάθεσης: 5/8/2011

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
2) ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ΘΕΜΑ: Διάδοση του έργου του Νίκου Καζαντζάκη.

Στην Απάντηση με αρ. 1081044/1911/18-06-2010 του Υπ.Οικονομικών σε παλαιότερη Ερώτησή μου (10591/25-05-2010) αναφέρεται ότι δόθηκε εντολή για τη διενέργεια ελέγχου στο Ίδρυμα Μελετών Νίκου & Ελένης Καζαντζάκη, αλλά και ανάθεση διεκδίκησης, μετά το πόρισμα, των περιουσιακών στοιχείων του Ιδρύματος.
Επειδή, όμως, έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος από την εντολή διενέργειας του ελέγχου χωρίς να έχει γίνει τίποτα γνωστό.
Επειδή, η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Ν.Καζαντζάκη εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την τύχη του έργου του μεγάλου κρητικου συγγραφέα, ιδιαίτερα μάλιστα μετά και την αναχώρηση από την Ελλάδα του Πάτροκλου Σταύρου, που έχει τα πνευματικά δικαιώματα και τις εκδόσεις των έργων, αλλά και τον ορισμό του γαμπρού του, ως αντικαταστάτη, του οποίου την «καταλληλότητα» αμφισβητεί η Εταιρεία.
Επειδή, η υπόθεση της έκδοσης, επανέκδοσης, διακίνησης και διαφύλαξης του έργου του Νίκου Καζαντζάκη είναι εθνική και σχετικά δημοσιεύματα έχουν απασχολήσει τον τοπικό τύπο της γενέτειράς του.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ.Υπουργοί
1) Αν έχει εκδοθεί πόρισμα και ποιά είναι τα αποτελέσματα του διαχειριστικού ελέγχου του Ιδρύματος Νίκου και Ελένης Καζαντζάκη,
2) Τί πρόκειται να γίνει με τα πνευματικά δικαιώματα του Ν.Καζαντζάκη μετά και τις τελευταίες εξελίξεις και την αναχώρηση του Π.Σταύρου από την Ελλάδα.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. ΣτρατάκηςΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠ.ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠ.ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ