Διάδοση του έργου του Νίκου Καζαντζάκη

Αριθμός πρωτ: 1495
Ημερομηνία κατάθεσης: 3/7/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΘΕΜΑ: Διάδοση του έργου του Νίκου Καζαντζάκη.

Την ιδιότυπη πνευματική ομηρία του Νίκου Καζαντζάκη καταγγέλλουν με ψήφισμα που εξέδωσαν οι συμμετέχοντες στο διεθνές επιστημονικό συνέδριο που διοργάνωσε, στις 28 Ιουνίου 2009 η διεθνής εταιρεία φίλων Νίκου Καζαντζάκη.
Συγκεκριμένα, στο διεθνές επιστημονικό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο και τη Μυρτιά στις 27 και 28 Ιουνίου με θέμα Εκδοτικές τύχες του έργου του Νίκου Καζαντζάκη, κοινή ήταν η διαπίστωση ότι έχουν γίνει πολύ λίγα για τη διάδοση του έργου του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα.
Σύμφωνα με το σχετικό ψήφισμα, οι μεταφράσεις των έργων του είναι παλιές και δυσεύρετες, ενώ στις περισσότερες χώρες έχουν εξαντληθεί εδώ και πολλά χρόνια. Ακόμη, δεν έχει γίνει τίποτα για την ανανέωση των εκδόσεων των βιβλίων του που κυκλοφορούν και οι περισσότεροι τίτλοι των βιβλίων του δεν υπάρχουν στα βιβλιοπωλεία ενώ τεκμήρια για τη ζωή και το έργο του είναι δυσπρόσιτα στους ερευνητές.
Επειδή, ο Νίκος Καζαντζάκης αποτελεί έναν από σημαντικότερους εκφραστές και εκπροσώπους των ελληνικών γραμμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο.
Επειδή, δεν υπάρχει σήμερα καμιά ειδική μέριμνα από δημόσιους αλλά και ιδιωτικούς φορείς για τη διάσωση και διάδοση στις νεότερες γενιές του έργου του σπουδαίου αυτού συγγραφέα.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ.Υπουργός:
Τι μέτρα προτίθεται να λάβει για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που αναφέρονται στο ψήφισμα της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη και αφορούν στη διάσωση και διάδοση του έργου του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα.

Ο Ερωτών βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης