Διάσωση του υπεραιωνόβιου πλάτανου στο Κράσι Ηρακλείου και ανακήρυξή του σε Μνημείο της Φύσης

Αριθμός πρωτ: 1184
Ημερομηνία κατάθεσης: 14/8/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.
2) ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Διάσωση του υπεραιωνόβιου πλάτανου στο Κράσι Ηρακλείου και ανακήρυξή του σε Μνημείο της Φύσης

Με επιστολή της προς όλους τους αρμόδιους φορείς, η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου απευθύνει έκκληση για να επισπευσθεί η διαδικασία αναγνώρισης του υπεραιωνόβιου πλάτανου στο Κράσι του Δήμου Μαλίων ως Μνημείου της Φύσης και να προστατευτεί αυτό το σπάνιο δέντρο από τους κινδύνους που το απειλούν.
Στην παρέμβαση της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, τονίζεται ότι ο υπεραιωνόβιος πλάτανος είναι από τους ελάχιστους εκπροσώπους του είδους του σε ολόκληρη την Ευρώπη και αποτελεί από μόνος του ένα ολόκληρο οικοσύστημα, ενώ είναι εξαιρετικά σημαντικός για το Κράσι και τους κατοίκους του, καθώς και για τη συνέχιση της λειτουργίας των επιχειρήσεων γύρω από αυτόν.
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια υποφέρει από έλλειψη νερού και από ασθένειες, με συνέπεια το φύλλωμά του να έχει συρρικνωθεί σημαντικά και να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο καταστροφής.
Από τη δική τους πλευρά, ο Δήμος Μαλίων, σε συνεργασία με τη Δ/νση Δασών Περιφέρειας Κρήτης και τη Δ/νση Δασών Ηρακλείου, προέβησαν στις κατάλληλες ενέργειες και εκπονήθηκε Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για την κήρυξη του υπεραιωνόβιου πλάτανου ως διατηρητέου Μνημείου της Φύσης και για τη θεσμοθέτηση της προστασίας του.
Επειδή η Περιβαλλοντική Μελέτη έχει ήδη αποσταλεί στο ΥΠΕΧΩΔΕ, το οποίο επιβάλλεται να ανακηρύξει τον πλάτανο ως Μνημείο της Φύσης και να υλοποιήσει τις προτάσεις που περιλαμβάνονται σε αυτήν.
Επειδή με τις Ερωτήσεις μου 9034/7-6-07 και 9686/25-6-07 είχα επισημάνει την προσοχή που πρέπει να δώσει η Πολιτεία στην ανάδειξη και φροντίδα και των υπεραιωνόβιων ελαιόδεντρων στην Κρήτη, με την ανακήρυξή τους ως Μνημεία της Φύσης,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ. Υπουργοί:
1) Εάν προτίθενται να προβούν συντονισμένα και άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου ο υπεραιωνόβιος πλάτανος στο Κράσι του Δήμου Μαλίων να ανακηρυχθεί Μνημείο της Φύσης και να γίνουν οι απαιτούμενες παρεμβάσεις για τη διάσωσή του από τους κινδύνους που τον απειλούν.
2) Εάν προτίθενται να επισπεύσουν τις διαδικασίες, προκειμένου να διασφαλίσουν τη σωτηρία και των άλλων υπεραιωνόβιων δέντρων της Κρήτης.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης