Διάψευση των προσδοκιών των αγροτών με το νέο Τελωνειακό Κώδικα

Αριθμός πρωτ: 385
Ημερομηνία κατάθεσης: 18/7/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
2) ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ : Διάψευση των προσδοκιών των αγροτών με το νέο Τελωνειακό Κώδικα.

Σύσσωμος ο αγροτικός κόσμος αποδοκιμάζει τις ρυθμίσεις του νέου τελωνειακού κώδικα και κάνει λόγο για φιλολογία περί φιλοαγροτικών μέτρων, αφού σε καμιά περίπτωση δεν συνάδει με τις πραγματικές διαστάσεις των ρυθμίσεων.
Σύμφωνα με την Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΠΑΣΕΓΕΣ), η ρύθμιση που αφορά στη διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων για τη χρήση πετρελαίου θέρμανσης σε αγροτικά αυτοκίνητα πολλαπλής χρήσης δεν έχει να κάνει με τους αγρότες, αφού τα οχήματα αυτά χρησιμοποιούνται από διάφορους ετεροεπαγγελματίες του αστικού κυρίως χώρου.
Επίσης , όσον αφορά τη ρύθμιση που προβλέπει την απαλλαγή προστίμων και προσαυξήσεων σε αγρότες που χρησιμοποίησαν πετρέλαιο θέρμανσης, δεν προσφέρει καμιά ουσιαστική απαλλαγή αφού θα κληθούν να καταβάλουν την οφειλόμενη διαφορά του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.), και επιπλέον αφορά ελάχιστο αριθμό αγροτών.
Επειδή τα περί ευνοϊκών ρυθμίσεων προς τους αγρότες που επιχείρησε να προβάλει η Κυβέρνηση με το νέο τελωνειακό κώδικα δεν είναι τίποτα άλλο από παράκαμψη των προεκλογικών της δεσμεύσεων για μείωση του Φ.Π.Α. από 19% σε 9% για τα αγροτικά μηχανήματα.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ. Υπουργοί:
Εάν προτίθενται να κάνουν δεκτή την πρόταση της ΠΑΣΕΓΕΣ σχετικά με την αλλαγή στον τρόπο χορήγησης του πετρελαίου θέρμανσης για αγροτική χρήση, με ένα αντικειμενικό σύστημα επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) στο πετρέλαιο κίνησης, προκειμένου να συμβάλει ουσιαστικά στη μείωση του κόστους παραγωγής και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού τομέα, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος, με παράλληλη αύξηση των εσόδων του δημοσίου και πάταξη της παραοικονομίας.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης