Διακοπή χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ από τους φαρμακοποιούς εξαιτίας της συσσώρευσης ανεξόφλητων χρεών από το Δημόσιο

Αριθμός πρωτ: 603
Ημερομηνία κατάθεσης: 18/2/2008

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΘΕΜΑ: Διακοπή χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ από τους φαρμακοποιούς εξαιτίας της συσσώρευσης ανεξόφλητων χρεών από το Δημόσιο.

Σοβαρά προβλήματα στην εξυπηρέτησή τους από τα φαρμακεία αναμένεται να αντιμετωπίσουν από τον ερχόμενο μήνα οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου στο νομό Ηρακλείου, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα, λόγω της αναστολής της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων.
Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος πήρε αυτή την απόφαση καθώς, παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις των αρμόδιων Υπουργείων, τα χρέη προς τον κλάδο συσσωρεύονται, με τις οφειλές του Δημοσίου προς τους φαρμακοποιούς να υπολογίζεται πως ανέρχονται μέχρι σήμερα στα 800 εκατομμύρια ευρώ.
Όσον αφορά στο Ηράκλειο, οι φαρμακοποιοί έχουν να πληρωθούν από τον περασμένο Οκτώβριο, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.
Επειδή ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου είναι το τρίτο μετά το ΙΚΑ και τον ΟΓΑ σε αριθμό ασφαλισμένων Ταμείο.
Επειδή κάθε χρόνο δημιουργείται ανάλογο πρόβλημα με το Ταμείο του Δημοσίου, με συνέπεια τόσο τις διαμαρτυρίες και την ταλαιπωρία των φαρμακοποιών όσο και των 1.200.000 ασφαλισμένων που καλούνται να πληρώνουν εξ ολοκλήρου τα φάρμακά τους,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ

Ο κ. Υπουργός:
Αν προτίθεται να δώσει εντολή προκειμένου να εξοφληθούν άμεσα οι οφειλές του Ταμείου του Δημοσίου προς τους φαρμακοποιούς του νομού Ηρακλείου αλλά και όλης της χώρας, οι οποίοι κάθε χρόνο παραμένουν για μήνες απλήρωτοι και αναγκάζονται να διακόπτουν την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία και την αγανάκτηση των ασφαλισμένων.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης