Διαμαρτυρία Δήμου Ηρακλείου για την επεκτατική πολιτική του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου

Αριθμός πρωτ: 7151
Ημερομηνία κατάθεσης: 25/2/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ, ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΘΕΜΑ: Διαμαρτυρία Δήμου Ηρακλείου για την επεκτατική πολιτική του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου.

Έντονη είναι η αντίδραση του Δήμου Ηρακλείου για την επεκτατική πολιτική που ακολουθεί το τελευταίο διάστημα ο ΟΛΗ ΑΕ, η οποία όπως επισημαίνει έχει ως στόχο τη δημιουργία οικοπεδικών υπεραξιών στις λιμενικές ζώνες, με εγκρίσεις για νέες χρήσεις και μεγάλους συντελεστές δόμησης προκειμένου να αποκτήσουν οι ζώνες αυτές οικοπεδική υπεραξία για την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων.
Συγκεκριμένα ο φορέας διαχείρισης του λιμανιού που σήμερα αποτελεί Ανώνυμη Εταιρεία, βαπτίζει αυθαίρετα και παράνομα σε οικοδομήσιμες τις δημόσιες εκτάσεις που του έχουν παραχωρηθεί ώστε να διαχειρίζονται αποκλειστικά για λιμενικές εργασίες, όπως προβλήτες, αποβάθρες, αιγιαλοί κλπ. και επί αυτών των εκτάσεων επιζητούν με παράτυπες διαδικασίες πολεοδόμησης, να εγκρίνονται χρήσεις που αφορούν ουσιαστικά λειτουργίες πόλης (π.χ. εμπορικά, συνεδριακά κέντρα, ξενοδοχεία, εγκαταστάσεις αθλητισμού-αναψυχής, κατοικίες κλπ). και με συντελεστές δόμησης ιδιαίτερα υψηλούς.
Επειδή, όπως υπογραμμίζεται, επιχειρήθηκε από τον ΟΛΗ ΑΕ σε 720.000 τ.μ. υποτιθέμενης χερσαίας ζώνης να εγκριθεί η ανοικοδόμηση 202.000 τ.μ. κτισμάτων για «λειτουργίες πόλης» αλλά χωρίς την ενημέρωση, την έγκριση και τον έλεγχο των νόμιμων εκπροσώπων της πόλης.
Επειδή και με την 6492/15-2-08 Ερώτησή μου επεσήμανα την ανάγκη επανακαθορισμού της χερσαίας ζώνης του Λιμένα Ηρακλείου, ώστε να μην περιλαμβάνονται σε αυτήν μνημεία, δεδομένου ότι αυτά προστατεύονται από τον Ν. 3028/02 «Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Εάν προτίθεται να συναινέσει στον επανακαθορισμό των ορίων της χερσαίας ζώνης του λιμένα Ηρακλείου στον χώρο που προβλέπεται από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο με την υπ’ αρ. 725/2003 ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου προκειμένου ο ΟΛΗ να περιοριστεί στην έκταση που είναι απαραίτητη για τις λιμενικές εργασίες.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ