Διαμαρτυρίες αγροτών για τις μεγάλες κρατήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ από τις επιδοτήσεις τους

Αριθμός πρωτ: 3677
Ημερομηνία κατάθεσης: 21/12/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤOΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Διαμαρτυρίες αγροτών για τις μεγάλες κρατήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ από τις επιδοτήσεις τους.

Διαμαρτύρονται οι αγρότες του Νομού Ηρακλείου για τα μεγάλα ποσοστά των κρατήσεων που γίνονται επί του συνολικού ποσού της επιδότησης που λαμβάνουν, στις οποίες επιπλέον προστίθεται και το κόστος ενεργοποίησης των δικαιωμάτων τους που καλούνται να πληρώσουν στις Ενώσεις και στους Συνεταιρισμούς.
Οι συνολικές κρατήσεις στις επιδοτήσεις ελαιολάδου, μετά την εφαρμογή του νέου κανονισμού, αγγίζουν συνολικά το 15,72%, δίχως να συμπεριληφθεί σε αυτό το ποσοστό το ετήσιο κόστος για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων. Συγκεκριμένα ο ΟΠΕΚΕΠΕ παρακρατεί από τον κάθε ελαιοκαλλοεργητή 2,72% για την προσαρμογή στο ανώτατο εθνικό όριο , 2% υπέρ των οργανώσεων ελαιουργικού φορέα, 4% υπέρ του ποιοτικού παρακρατήματος για όσους παράγουν προϊόντα με ποιοτικές προδιαγραφές και 2% υπέρ του εθνικού αποθέματος. Επίσης παρακρατείται επιπλέον ποσοστό ύψους 5% για τη δυναμική διαφοροποίηση, τα οποίο αποδίδεται στο τέλος της χρονιάς στους παραγωγούς των οποίων οι επιδοτήσεις που εισπράττουν δεν ξεπερνούν συνολικά τα 5.000 ευρώ.
Επειδή οι αγρότες κάνουν λόγο για επιδοτήσεις που εξανεμίζονται πριν καν πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων.
Επειδή το αγροτικό εισόδημα συνεχώς μειώνεται και οι ανάγκες των αγροτών συνεχώς αυξάνουν εξαιτίας της ανεξέλεγκτης ανόδου του κόστους παραγωγής.
Επειδή σύμφωνα με την Ομοσπονδία Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου σε αρκετές περιπτώσεις παραγωγών έχουν γίνει λάθη από τον ΟΠΕΚΕΠΕ αναφορικά με το ύψος των κρατήσεων,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:

1) Αν προτίθεται η Κυβέρνηση να καλύψει το κόστος άσκησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και να πληρώνει το κράτος τις κρατήσεις όπως γίνεται σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
2) Αν προτίθεται να δώσει εντολή προκειμένου να ελεγχθούν όλες οι περιπτώσεις παραγωγών στις επιδοτήσεις των οποίων σημειώθηκαν υπερβολικές παρακρατήσεις από λάθη του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ