Διαμαρτυρίες εκπαιδευτικών για την εγκύκλιο επιλογής υποδιευθυντών σχολικών μονάδων

Αριθμός πρωτ: 3291
Ημερομηνία κατάθεσης: 13/12/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΘΕΜΑ: Διαμαρτυρίες εκπαιδευτικών για την εγκύκλιο επιλογής υποδιευθυντών σχολικών μονάδων.

Τις διαμαρτυρίες των εκπαιδευτικών έχει προκαλέσει η εγκύκλιος εφαρμογής του Ν.3467/2006 για την επιλογή των υποδιευθυντών των σχολικών μονάδων, καθώς θεωρούν ότι προσβάλλει εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα, τα οποία ο κλάδος κατέκτησε με μακροχρόνιους και επίπονους αγώνες.
Συγκεκριμένα, η εν λόγω εγκύκλιος, όπως επισημαίνουν οι εκπαιδευτικοί, προβλέπει οι διδάσκοντες να αιτιολογούν γραπτώς την πρότασή τους για τον υποψήφιο υποδιευθυντή και στην ουσία να κατηγοριοποιούν του συναδέλφους τους. Η αλλαγή αυτή καταστρατηγεί το δικαίωμα του Συλλόγου Διδασκόντων να προτείνει με δημοκρατικό τρόπο όσα από τα μέλη του επιθυμούν να καταλάβουν τη θέση του υποδιευθυντή της σχολικής μονάδας, μετατρέποντας μια ελεύθερη διαδικασία σε αντιδεοντολογικό και αντιδημοκρατικό μέτρο αξιολόγησης μεταξύ συναδέλφων.
Όπως υπογραμμίζουν οι εκπαιδευτικοί, με αυτόν τον τρόπο υπονομεύεται το συλλογικό κλίμα της αμοιβαιότητας, της ισονομίας και της εμπιστοσύνης των μελών του Συλλόγου, ενώ παράλληλα οικοδομούνται οι όροι για τη σταδιακή κατηγοριοποίηση και διαβάθμισή τους.
Επειδή η ΕΛΜΕ Ηρακλείου αντιτίθεται κάθετα και καλεί τους Συλλόγους Διδασκόντων να μην εφαρμόσουν την εγκύκλιο, καθώς ο ρόλος τους δεν είναι η ένταξη των συναδέρφων σε λίστες αξιολόγησης αλλά η κατοχύρωση της ισοτιμίας και της εργασιακής δημοκρατίας,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Αν προτίθεται να ανακαλέσει την επίμαχη εγκύκλιο, η οποία μετατρέπει ουσιαστικά το Σύλλογο Διδασκόντων σε ένα μικρό υπηρεσιακό συμβούλιο και ευνοεί τη δημιουργία αντιπαλότητας μεταξύ καθηγητών του ίδιου σχολείου, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι εκπαιδευτικοί.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ