Διανομή χυμών αντί φρούτων στα σχολεία

Αριθμός πρωτ: 2995
Ημερομηνία κατάθεσης: 31/7/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Διανομή χυμών αντί φρούτων στα σχολεία.

Τη διανομή χυμών αντί των νωπών φρούτων στα σχολεία, όπως προβλέπεται και από σχετικό κανονισμό της Ε.Ε., καταγγέλλει ως εύκολη λύση της τελευταίας στιγμής ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT-HELLAS.
Συγκεκριμένα, ο κανονισμός αυτός προέβλεπε τη δωρεάν διανομή νωπών φρούτων και λαχανικών στα σχολεία όλης της Ευρώπης και, σύμφωνα με το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης, έχει δύο κατευθύνσεις. Η μία αφορά στο να μάθουν οι νέοι άνθρωποι να καταναλώνουν φρέσκα φρούτα και λαχανικά και η άλλη αφορά στην απορρόφηση των αγροτικών προϊόντων της χώρας μας σε καλές τιμές που σχετίζονται με τις πιστώσεις του ευρωπαϊκού προγράμματος που αφορούν σε περίπου 3.500.000 ευρώ σε διάρκειά τριών ετών. Όπως επισημαίνεται υπάρχουν πολλά φρούτα και λαχανικά τα οποία παράγονται στη χώρα μας και τα οποία θα μπορούσαν να διανεμηθούν στα σχολεία νωπά, αντί των χυμών, με ευεργετικά αποτελέσματα στις διατροφικές συνήθειες των νέων και παράλληλα να ενισχυθεί η ντόπια παραγωγή.
Επειδή, όπως επισημαίνεται, η επιλογή της διανομής χυμών, αντί φρούτων και λαχανικών, ταιριάζει σε χώρες που δεν έχουν δική τους παραγωγή σε φρούτα και λαχανικά κατάλληλα για βρώση από μικρούς μαθητές, σε αντίθεση με τη χώρα μας που διαθέτει πλήθος τέτοιων προϊόντων.
Επειδή, η διανομή νωπών φρούτων και λαχανικών, που παράγονται στη χώρα μας, στα σχολεία ανταποκρίνεται στους σκοπούς του συγκεκριμένου προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι η ένταξη παρόμοιων προϊόντων στη διατροφή των νέων αλλά και της ενίσχυσης της ντόπιας παραγωγής.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ.Υπουργός:
Αν προτίθεται να υλοποιήσει το Πρόγραμμα όπως ακριβώς σχεδιάστηκε, προκειμένου να συμβάλει τόσο στη διαμόρφωση σωστών διατροφικών συνηθειών στους νέους όσο και στη στήριξη της ντόπιας παραγωγής.

Ο Ερωτών βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης