Διεθνές Αεροδρόμιο Καστελλίου στο Νομό Ηρακλείου

Αριθμός πρωτ: 1169
Ημερομηνία κατάθεσης: 25/10/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
2) ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: Διεθνές Αεροδρόμιο Καστελλίου στο Νομό Ηρακλείου.

Είναι γνωστό ότι έστω και μετά από τέσσερα σχεδόν χρόνια παλινδρομήσεων και αδράνειας η Κυβέρνηση και μάλιστα δια στόματος κ. Πρωθυπουργού δεσμεύτηκε στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης ότι θα προχωρήσει στην κατασκευή του νέου Διεθνούς Αεροδρομίου στο Καστέλλι.
Οι ανάγκες είναι μεγάλες και δεν μπορούν να καλυφθούν από το υφιστάμενο αεροδρόμιο Ηρακλείου «Ν. Καζαντζάκης», αφού ως γνωστόν είναι το δεύτερο σε κίνηση αεροδρόμιο της χώρας και το πρώτο σε πτήσεις charters, πέραν των σημαντικών προβλημάτων ασφάλειας των κατοίκων της Ν. Αλικαρνασσού που θα λύσει η μεταφορά του αεροδρομίου.
Επιπλέον το έργο θα συμβάλλει αποτελεσματικά στην ανάπτυξη της κεντρικής και νότιας Κρήτης και θα αναβαθμίσει ουσιαστικά το τουριστικό προϊόν του νησιού.
Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παρέδωσε ψηφισμένο από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής σχέδιο Νόμου, το οποίο κατατέθηκε και ως πρόταση Νόμου την περασμένη Κοινοβουλευτική περίοδο αλλά δεν έγινε αποδεκτό από την Κυβέρνηση της Ν.Δ.
Επειδή στις δηλώσεις το κ. Πρωθυπουργού, οι λεπτομέρειες που έχουν αναφερθεί προκύπτουν από στοιχεία της προκαταρκτικής μελέτης που επί ΠΑΣΟΚ είχε ολοκληρωθεί.
Επειδή το έργο θα γίνει με σύμβαση παραχώρησης που απαιτεί περισσότερες της μιας νομοθετικές παρεμβάσεις.
Επειδή είναι ανάγκη το έργο να προχωρήσει άμεσα αλλά και να προχωρήσουν οι απαλλοτριώσεις,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ. Υπουργοί:
Με ποιο χρονοδιάγραμμα προτίθενται να υλοποιήσουν την δέσμευση του κ. Πρωθυπουργού που ανέλαβε στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης για το νέο Διεθνές Αεροδρόμιο στο Καστέλλι και πότε πρόκειται να αναληφθούν οι αναγκαίες πρωτοβουλίες.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠ.ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ