Διενέργεια ουσιαστικών ελέγχων για την πάταξη παραγωγής επικίνδυνης τσικουδιάς από απορωγώσεις

Αριθμός πρωτ: 3846
Ημερομηνία κατάθεσης: 7/1/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: Διενέργεια ουσιαστικών ελέγχων για την πάταξη παραγωγής επικίνδυνης τσικουδιάς από απορωγώσεις.

Τη διενέργεια ουσιαστικών ελέγχων προκειμένου να παταχθεί το φαινόμενο παραγωγής επικίνδυνης τσικουδιάς από υποβαθμισμένη πρώτη ύλη, ζητά ο Σύλλογος Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς.
Ο Σύλλογος προσπαθεί να προφυλάξει την ποιότητα και τη φήμη του παραδοσιακού προϊόντος της Κρήτης, ενημερώνοντας τους αρμοδίους του Υπουργείου Οικονομικών, ωστόσο παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις τους, κανένας σχετικός έλεγχος, όπως επισημαίνουν, δεν πραγματοποιείται.
Σύμφωνα με το Σύλλογο, παράγεται τσικουδιά ανεξέλεγκτα από μη αγρότες που κατέχουν παράνομους άμβυκες μεγάλης χωρητικότητας, χωρίς άδεια κατοχής, από τα υπόλοιπα των επιτραπεζίων σταφυλιών, όπως σάπιες ρώγες και διαφόρων ειδών απορρίμματα, προς πώληση σε χαμηλότερες τιμές, κυρίως σε ταβέρνες και εστιατόρια.
Επειδή, όπως επιβεβαιώνουν οι ειδικοί, δεν θα έπρεπε να επιτρέπεται παραγωγή τσικουδιάς από σταφύλια που είναι επιβαρημένα με γεωργικά φάρμακα.
Επειδή οι συγκεκριμένοι καιροσκόποι ερασιτέχνες αποσταγματοποιοί έχουν ως σκοπό το εύκολο κέρδος και όχι την ποιότητα του παραδοσιακού μας προϊόντος για την οποία αγωνίζονται οι επαγγελματίες του κλάδου,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ

Ο κ. Υπουργός:

Αν προτίθεται να υιοθετήσει προδιαγραφές ποιότητας για την παραγόμενη τσικουδιά, προκειμένου να εκλείψουν τα φαινόμενα καιροσκοπισμού και παρανομιών, με την ανοχή του κράτους, που προκαλούν αφενός αθέμιτο ανταγωνισμό στους παραδοσιακούς αποσταγματοποιούς και αφετέρου κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ