Διεύρυνση ελλείμματος εμπορικού γεωργικού ισοζυγίου

Αριθμός πρωτ: 1980
Ημερομηνία κατάθεσης: 21/7/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟN ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Διεύρυνση ελλείμματος εμπορικού γεωργικού ισοζυγίου.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από την ΠΑΣΕΓΕΣ, η διαφορά μεταξύ της αξίας των εξαγωγών και εισαγωγών αγροτικών προϊόντων στη χώρα μας αυξήθηκε το πρώτο τετράμηνο του 2008 κατά 10,6%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του περασμένου έτους.
Το έλλειμμα στο εμπορικό γεωργικό ισοζύγιο της χώρας μας το πρώτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους έφτασε στα 824 εκατ. ευρώ, από 745 εκατ. ευρώ που ήταν το πρώτο τρίμηνο του 2007.
Επειδή η περαιτέρω διεύρυνση του ελλείμματος είναι αποτέλεσμα μιας γενικότερης δυσμενούς πορείας της ελληνικής γεωργίας τα τελευταία χρόνια, που αντανακλά την αδιαφορία της Κυβέρνησης για λύση τον σοβαρών προβλημάτων των Ελλήνων παραγωγών, αφού το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου του 2007, έφτασε σε ύψος ρεκόρ όλων των εποχών , φτάνοντας -2,6 δις ευρώ, αυξημένο κατά 24% σε σχέση με το έλλειμμα του 2006.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Με ποια συγκεκριμένα μέτρα και με ποιο χρονοδιάγραμμα, προτίθεται να αντιμετωπίσει τη μεγάλη διεύρυνση του ελλείμματος του εμπορικού γεωργικού ισοζυγίου της χώρα μας που επήλθε για μια ακόμη χρονιά, προκειμένου ο αγροτικός πληθυσμός του Νομού Ηρακλείου αλλά και ολόκληρης της χώρας να μην υφίσταται τις συνέπειες της αδυναμίας της Κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα του αγροτικού τομέα.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης