Διορθώσεις Ε9 και ταλαιπωρία φορολογούμενων

Αριθμός πρωτ: 1496
Ημερομηνία κατάθεσης: 3/7/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: Διορθώσεις Ε9 και ταλαιπωρία φορολογούμενων.

Μεγάλη σύγχυση έχει προκαλέσει στους φορολογούμενους όλης της χώρας, η αποστολή χιλιάδων σημειωμάτων από το Υπ.Οικονομίας και Οικονομικών, με τα οποία καλούνται, μέσω του διαδικτύου, να κάνουν τις απαιτούμενες διορθώσεις στο έντυπο Ε9 ή και σε πολλές περιπτώσεις, να υποβάλλουν από την αρχή όλα τα στοιχεία που είχαν υποβάλει στο παρελθόν, καθώς το Ε9 εμφανίζεται τελείως κενό στην σχετική διαδικτυακή εφαρμογή του Υπουργείου.
Μάλιστα, δίνεται διορία μόλις 15 ημερών για την τακτοποίηση και διόρθωση των στοιχείων του Ε9, γεγονός που καθιστά αδύνατη την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Το χειρότερο, όμως, είναι ότι στους οικιστικούς χάρτες που υπάρχουν στην διαδικτυακή εφαρμοφή του Υπ.Οικονομικών, δεν υπάρχουν τα σχέδια πόλης για τον κάθε δήμο, καθώς τα στοιχεία έχουν να ενημερωθούν εδώ και 20 χρόνια, οπότε και πολλές περιοχές έχουν οικοδομηθεί. Έτσι, πολλοί δρόμοι εμφανίζονται ως ανώνυμοι, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εξακριβωθεί η αντικειμενική αξία του εκάστοτε ακινήτου για να υπολογιστεί ο φόρος του ΕΤΑΚ.
Επειδή στο νομό Ηρακλείου υπάρχουν πάνω από 120.000 φορολογούμενοι, οι οποίοι θα χρειαστεί (όσοι δεν έχουν τις απαιτούμενες διαδικτυακές γνώσεις) να προσέλθουν στις εφορίες του νομού για να εξυπηρετηθούν.
Επειδή είναι απαράδεκτο το Υπουργείο να απαιτεί από τους φορολογούμενους να διορθώσουν ή και να δηλώσουν από την αρχή τα στοιχεία του Ε9, με μία διαδικασία που το βολεύει και μάλιστα, με το ενδεχόμενο επιβολής προστίμων σε περίπτωση που κάποιος άθελά του, δεν χρησιμοποιήσει σωστά την διαδικτυακή εφαρμογή και προβεί σε λανθασμένη δήλωση περιουσιακών ακινήτων.
Επειδή με όλα τα παραπάνω αποδεικνύεται στην πράξη η αποτυχία της κυβέρνησης στο να εξεύρει πόρους για την κάλυψη των προγραμματισμένων εσόδων.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ.Υπουργός
Σε ποιές ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να βελτιωθεί άμεσα η διαδικτυακή εφαρμογή για τη διόρθωση των στοιχείων του εντύπου Ε9, αλλά και πώς θα μειώσει την ταλαιπωρία των φορολογούμενων και με ποιό τρόπο θα αποφύγουν τυχόν λάθη στις δηλώσεις τους.

Ο Ερωτών βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης