Δραματική έλλειψη γιατρών και ταλαιπωρία ασφαλισμένων στο ΙΚΑ Ηρακλείου

Αριθμός πρωτ: 2246
Ημερομηνία κατάθεσης: 21/11/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
2) ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: Δραματική έλλειψη γιατρών και ταλαιπωρία ασφαλισμένων στο ΙΚΑ Ηρακλείου.

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρούν οι γιατροί του ΙΚΑ Ηρακλείου, καθώς οι δραματικές ελλείψεις διαφόρων ιατρικών ειδικοτήτων στα τοπικά καταστήματα του Ιδρύματος, και κυρίως οικογενειακών γιατρών, έχει ως αποτέλεσμα αφενός τη μεγάλη ταλαιπωρία των συνταξιούχων και των ασφαλισμένων και αφετέρου την εξάντληση του υφιστάμενου λιγοστού υγειονομικού προσωπικού.
Όπως είχα επισημάνει και στην 595/11-10-07 Ερώτησή μου, στην οποία δεν έχω λάβει ακόμη απάντηση, ο χρόνος αναμονής προκειμένου να εξεταστούν οι ασθενείς στο ΙΚΑ Ηρακλείου ξεπερνά τον ένα μήνα, ενώ οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι αναγκάζονται να καταφεύγουν σε ιδιώτες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα οικονομικά τους.
Επειδή οι γιατροί του ΙΚΑ ζητούν να τους δοθεί το ειδικό επίδομα κινήτρου των 150 ευρώ, το οποίο ήδη χορηγείται στους διοικητικούς υπαλλήλους του Ιδρύματος, καθώς και εξορθολογισμό των δαπανών και μείωση του χρόνου συντάξεως κλπ.
Επειδή κρίνουν ως επιτακτική την επιτάχυνση των διαδικασιών προκήρυξης των 2.000 θέσεων μόνιμων γιατρών όπως και την προκήρυξη των 3.500 περίπου υπόλοιπων κενών οργανικών θέσεων.
Επειδή οι γιατροί του ΙΚΑ ζητούν την άμεση εργασιακή τακτοποίηση των 800 περίπου συμβασιούχων γιατρών ορισμένου χρόνου, των οποίων οι συμβάσεις σε λίγο λήγουν, με κανονικές συμβάσεις αορίστου.
Επειδή η επιτάχυνση των διαδικασιών θεσμοθέτησης του επιστημονικού βαθμολογίου, η άμεση επαναχορήγηση του επιδόματος βιβλιοθήκης, η βελτίωση των απαράδεκτα χαμηλών αποδοχών, καθώς και η γενική αναβάθμιση της περίθαλψης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, είναι, μεταξύ άλλων, αιτήματα τα οποία διεκδικούν οι γιατροί του Ιδρύματος,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
1) Αν προτίθεται να εγκρίνει την άμεση πρόσληψη γιατρών όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων στο ΙΚΑ Ηρακλείου προκειμένου αφενός να μην ταλαιπωρούνται οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι και αφετέρου να μην αναγκάζονται να στρέφονται σε ιδιώτες γιατρούς για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
2) Αν προτίθεται να κάνει δεκτά τα αιτήματα των γιατρών του ΙΚΑ που αφορούν τόσο στις οικονομικές αποδοχές τους και την εργασιακή τακτοποίηση των συμβασιούχων, όσο και στην αναβάθμιση εν γένει της περίθαλψης που παρέχει το ΙΚΑ στους ασφαλισμένους.

Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης
ΑΠΑΝΤΗΣΗ